Unija slobodnih sindikata protiv predlga SDP: Zaboravili su prosvetu

Voljom vladajuće većine odbijeno je izglasavanje dnevnog reda na nekoliko vanrednih sjednica koje je tražila opozicija tokom septembra
51 pregleda 3 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 15.09.2016. 17:52h

Skupštinski odbor za ekonomiju glasovima vladajuće većine odbio je izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojima je SDP predložio da se povećaju plate zaposlenima u zdravstvu, a smanje državnim funkcionerima.

O predlogu zakona sjutra bi trebalo da se raspravlja na vanrednoj sjednici parlamenta ako se utvrdi njen dnevni red.

Voljom vladajuće većine odbijeno je izglasavanje dnevnog reda na nekoliko vanrednih sjednica koje je tražila opozicija tokom septembra.

Fiskalni uticaj tih rešenja bio bi da se u budžetu obezbijedi dodatnih 10 miliona eura.

Izet Bralić (SDP) rekao je da žele da se izmjenama popravi položaj zdravstvenih randika u Crnoj Gori.

Predsjednik Sindikata zdravstva u Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević rekao je da su postojeći koeficijenti definisani zakonom o zaradama veliki za ekonomsko stanje u kome se nalazi zemlja. Pozvao je ministarstva zdravlja i finansija da ispoštuju zahtjeve radnika zdravstva za povećanjem zarada.

Član Unije slobodnih sindikata i predsjednik Sindikata Univerziteta Vukašin Zogović rekao je da se ne slažu sa predlogom SDP -a zato što su zaboravili na prosvjetne radnike koji ni u važećem zakonu nijesu prepoznati.

"Potreban nam je socijalni dijalog na ovu temu koji zahtijeva vrijeme, a ne ad hok rešenja", istakao je Zogović.

Odbor je dao saglasnost Centralnoj banci (CBCG) da izabere revozorsku kuću "Diloit" za reviziju ovogodišnjeg finansijskog poslovanja.

Bonus video: