Opozicioni ministri napustili sjednicu, Danilović: Ovo je bolest Vlade

Opozicioni ministri su objasnili da su napustili sjednicu Vlade jer smatraju da se Ivanović miješa u rad Ministarstva poljoprivrede što nije njegova nadležnost. Ivanović i Jasavić njihov postupak nazivaju “politikantskim”
48 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.09.2016. 19:19h

Stočari koji su pretrpjeli štetu zbog bolesti kvrgave kože moraće još da sačekaju na naknadu štete koju im je Vlada obećala zato što se predstavnici izvršne vlasti danas, kao i prošlog četvrtka, nijesu uspjeli usaglasiti hoće li usvojiti informaciju koju je tim povodom sačinio ministar poljoprivrede Budimir Mugoša ili potpredsjednik Vlade Petar Ivanović.

To je saopšteno na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali tri potpredsjednika Milorad Vujović, Azra Jasavić i Petar Ivanović, kao i opozicioni ministri Raško Konjević, Goran Danilović, Boris Marić i Mugoša.

Opozicioni ministri su objasnili da su napustili sjednicu Vlade jer smatraju da se Ivanović miješa u rad Ministarstva poljoprivrede što nije njegova nadležnost. Ivanović i Jasavić njihov postupak nazivaju “politikantskim”.

Uz to, ministar Konjević je upozorio da snije moguće da se nabavka grla stoke obavi bez plaćanje PDV-a što zagovara Ivanović. Mugošin materijal je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija.

Vlada je jednoglasana da stočarima treba pomoći i za tu namjenu postoji 1,1 milion eura u budžetu ministarstva poljoprivrede.

Konferencija za medije je trajala duže od sat vremena, a ministri su to vrijeme iskoristili da jedni drugima oponiraju.

Prvo su Jasavić i Ivanović objasnili da je Vlada jednoglasna da se šteta nadoknadi, ali da su trzavice nastale “kao posledica upornog politikantskog nastojanja da se pokušaju ubrati politički poeni, ne da se pokušaju nabaviti grla”.

“Nastavićemo sa ovim da bi se problem riješio u što kraćem roku. Do svega ne bi došlo da je ministarstvo finasija na vrijeme obezbiejdilo novac. Država je 65 dana prije pojave bolesti bila upoznata sa opasnošču. Ali, postoji problem između rada i nerada” rekao je Ivanović.

Vujović mu je odgovorio da nije manir opozicionih ministara da se bave politikantstvom, već činjenicama. Objasnio je da su napustili sjednicu jer nije ispoštovan Poslvnik o radu Vlade i da je na dnevnom redu bio materijal Ivanovića , a ne Mugoše.

Na pitanje “Vijesti” u čemu je razlika između ta dva materijala Konjević je kazao da se u materijalu Ivanovića predlaže da se dobavljač grla oslobodi plaćana PDV -a što po zakonu nije dozvoljeno. Konjević je objasnio da se u tom slučaju plaća niži PDV -a po stopi od sedam odsto , da ne smije biti privilegovanih i da ministarstvo ne dozvoljava usvajanje nezakonitih zaključaka.

“To je ključna razlika ta dva materijala” naglasio je Konjević, dodajući da je novca bilo u ministarstvu poljoprivrede da se na vrijeme reaguje.

Ivanović je rekao da nema fiktivne firme koja je dobavljač, već je to ministarstvo poljoprivrede , te da je “ prilično siguran da postoji mogućnost oslobađanja PDV -a kada je u pitanju naknada štete”, ali da je finalno mišljenje ministarstva finasija.

Upitan da prokomentariše zašto se miješa u posao ministra poljoprivrede Ivanović je kazao da se bavi poslovima koji su mu resorno dati i da kada se desi šteta to nije pitanje resora, nego rizika koji direktno podriva sistem bezbjednosti hrane, a što je dio ukupnog bezbjedonosnog sistem države. Danilović je naglasio da ima nekoliko “ lutajićih ministara i potpredsjednika Vlade” koji ne znajući šta im je posao i što je problem premijera Mila Đukanovića, pokušavaju da rade tuđe poslove.

“U nekim ministarstvima neće moći, makar bila i prelazna Vlade. Ovdje se, nažalost, radi o bolesti Vlade. Zato sam izašao sa sjedinice da ne bih učestvovao u histeričnoj predstavi u kojoj nijesu željeli i da učestvju i neki koji nijesu iz opozcije. Prije ili kasnije će se saznati” istakao je Danilović.

On je kazao da vjeruje da su se izborili da se uvaži stav Mugoše koji je stručnjak u oblasti poljoprivrede i da je Mugoša najpozvnaiji da odlučuje.

“Nema potrebe da neko zarađuje na muci domaćina i da prosipa priču da to mora stići što prije i da se održi konferecnija prije izbora” poručio je Danilović.

Vlada je 8. septembra odložila izjašnjavanje o Informaciji o nadoknadi štete držaocima goveda koja su usmrćena ili uginula zbog bolesti kvrgave kože, jer su opozicioni ministri Goran Danilović i Raško Konjević protestovali što je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović u odsustvu ministra poljoprivrede Budimira Mugoše obrazlagao njegov materijal.

Bonus video: