Damjanović: Ako se širi spisak, dodati i više novca

Damjanović je to predložio u cilju okončanja agonije penzionera KAP-a i prestanka blokade podgoričkih ulica. Bivši radnici KAP-a protestuju već pet mjeseci tražeči isplatu otpremnine.
90 pregleda 7 komentar(a)
Bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Bivši radnici KAP-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.09.2016. 19:17h

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović pozvao je Vladu da sprovede važeći Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a ili da sazove vanrednu sjednicu Skupštine, predloži izmjene za radnike koji njim nijesu obuhvaćeni i doplati nedostajuće iznose. On je naveo i da se ne dira u već ozakonjenja prava i brojke za 414 bivših radnika KAP-a.

Damjanović je to predložio u cilju okončanja agonije penzionera KAP-a i prestanka blokade podgoričkih ulica. Bivši radnici KAP-a protestuju već pet mjeseci tražeči isplatu otpremnine.

Vlada je predložila Skupštini da razmotri izmjenu zakon za penzionere KAP-a kao diskriminatorski, jer stavlja u nejednak položaj radnike ostalih firme koji su ostvarili pravo na penziju po istom osnovu. Ona u zaključcima, koji su dostavljeni Skupštini, nabraja 107 penzionera nikšićkih Boksita, 37 penzionera FEP-a Plužine, 65 penzionera Montavar Metalca, 20 penzionera Prerade KAP-a, osam penzionera Kovačnice KAP-a, 64 penzionera Brodogradilišta i druge.

Damjanović ističe za “Vijesti” da ponovljenim zaključcima Vlada u stvari „prebacuje odgovornost na Skupštinu, iako ne nudi promijenu Zakon“.

„Imajući u vidu da Vlada traži alibi u neizvršavanju zakonske obaveze, a što je pokušala da iznese u zaključcima, jasno je da takvo objašnjenje ne pije vodu, niti ima veze sa logikom. Ukoliko Vlada smatra da je neophodno napraviti manje korekcije koje ne diraju u suštinu zakonske obaveze, potrebno je samo da se sjeti Ustava, zakona i Poslovnika Skupštine i zakaže vanrednu sjednicu sa predlogom izmjena zakona i da se taj posao završi u narednih 15 dana“, dodao je Damjanović.

On je naveo da Vlada bez traženja alibija za nerad i nepoštovanje zakona ima izbor ili da primijeni Zakon koji je na snazi više od godinu ili da predloži, a Skupština usvoji te manje izmjene i za 15 dana dopuni zakon“. „I da se na taj način prekine ova agonija i protesti na ulici“, zaključio je Damjanović.

Kapovci se ne povlače, najavili nove blokade saobraćajnica

Nakon jučerašnje blokade magistrale na Zabjelu i guranja sa policijom, predstavnici bivših radnika KAP-a predali su Upravi policije najave blokada saobraćajnica za narednu sedmicu.

“U ponedjeljak ćemo u period od 11 do 12 časova blokirati magistralu na Zlatici, kod restorana “Gošović”, u srijedu će biti blokada Cetinjskog puta, a u petak ponovo kružnog toka na Zabjelu”, kazao je predstavnik bivših radnika Nikola Raković.

Za sjutra su najavili blokadu Cetinjskog puta kod bivše fabrike “Radoje Dakić. Policijskom intervencijom prekinuta je juče oko 11.30 časova polučasovna blokada Jadranske magistrale i kružnog toka na Zabjelu.

Nezadovoljne bivše radnike opremljeni policajci izgurali su svojim štitovima, u kordonu, na dva pješačka prelaza, na kojima je saobraćaj prethodno bio zaustavljen. Intervencijom protiv penzionera KAP-a komandovao je načelnik CB Podgorica Jovica Rečević. Za razliku od blokade kružnog toka koja se desila 26. avgusta na istom mjestu, ovaj put penzioneri KAP-a sprovodili su blokadu šetanjem po pješačkim prelazima.

“Uprkos zabrani, imamo pravo na mirno okupljanje. Radi se o našim stečenim pravima. Jedini razlog našeg okupljanja je sprovođenje zakona o isplati otpremnina koji ne želi da sprovede premijer Milo Đukanović i njegova Vlada”, rekao je Raković.

Više automobile, tokom trajanja blokade, pokušalo je da prođe iz pravca Bara prema Podgorici. Bilo je i nervoznih turista iz BIH, a najžučnija u raspravi bila je jedna gospođa iz Podgorice, koja je žurila na sastanaka u firmi.

“Mičite se da prođem, i meni se duguje 10.000 eura”, vikala je ona.

Raković: Nećemo sa još 300 radnika da dijelimo mrvice

Tokom jučerašnje blokade kružnog toka predstavnik 414 bivši radnika KAP-a Nikola Raković upozorio je Vladu da bivše radnike ostalih preduzeća, za koje se tvrdi da su diskriminisani, „ne dovodi kod njih da zajedno dijele mrvice od jednog istog kolača“.

„To neće moći“, poručio je Raković.

Prema Vladinoj računici, još najmanje oko 300 penzionera iz drugih preduzeća trebalo bi da nađe mjesto u dopunjenom Zakonu o izmirenju obaveza.

Bonus video: