Skupština bira Grbović ili država

"Na sjednici će se vidjeti ko u parlamentu štiti državu, a ko tajkune", kazao je jedan od predlagača Miloš Konatar
187 pregleda 6 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.09.2016. 19:09h

Skupština će sjutra na vanrednom zasjedanju odlučivati o izmjenama Zakona o igrama na sreću, koje je predložila opozicija u cilju uvođenja reda u ovoj oblasti i povećanja državnih prihoda.

Izmjene se odnose na lutrijske igre iz dva osnovna razloga jer država do kraja godine mora da raspiše novi oglas za dodjelu koncesije a sada to zakonom nije precizirano, i jer država sada uvodi on-lajn nadzor za ostale priređivače igara na sreću a sadašnjim zakonom su iz te državne kontrole izuzete lutrijske igre. Lutrijske igre su jedine igre na sreću za koju ne postoji fiksna koncesiona naknada. Ovim predlogom se ona predviđa na iznos od najmanje 100.000 eura godišnje, a koncesiju dobija ponuđač koji ponudi više na oglasu.

Sve ove privilegije na štetu države ima Lutrija Crne Gore čiji je vlasnik biznismen Sava Džigi Grbović.

Međutim, s obzirom na praksu novog predsjednika parlamenta Darka Pajovića, da stavlja na glasanje da li će predlog uopšte ući u dnevni red, moguće je da poslanici DPS-a i njihovih partnera ne dopuste da se o ovom predlogu ni raspravlja. Na taj način su proteklih dana spriječili raspravu o nekoliko predloga opozicije.

U Ustavu piše da se vanredno zasjedanje saziva na zahtjev najmanje trećine poslanika, a u Poslovniku Skupštine da podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje određuje dan održavanja i dnevni red sjednice.

Poslanik Miloš Konatar, koji je inicirao ove izmjene zakona sa Dritanom Abazovićem uz podršku svih kolega iz opozicije, kazao je da njihov predlog predstavlja pokušaj da se uvede više reda i zaštite državni interesi u ovoj oblasti.

“Nažalost, u ovom trenutku država gubi milione eura godišnje zbog postojeće zakonske regulative i očiglednog nemara da se zaštiti javni interes. Mi smo poslanicima Skupštine Crne Gore predložili način da novac od lutrijskih igara ide u državnu kasu, a ne u privatne džepove. Sjutra će se na sjednici vidjeti ko u parlamentu štiti državu a ko tajkune”, kazao je Konatar.

On je naveo da njihov predlog nije politikanstvo i demagogija, već da je vrlo ozbiljno i temeljno pripremljen.

“Predlog izmjena zakona nije usmjeren protiv bilo koga, usmjeren je za dobro Crne Gore i građana”, kazao je Konatar.

Skupštinski Odbor za zakonodavstvo je na sjednici od 12. septembra sa četiri glasa za i tri uzdržana ocjenio da je predlog izmjena Zakona o igrama na sreću u skladu sa Ustavom i zakonom i proslijedio ga Skupštini.

Ukoliko bi se oglas za lutrijske igre raspisao po sadašnjem Zakonu, država bi godišnje gubila oko milion eura. Uprava za igre na sreću ranije je utvrdila da zbog privilegije iz sadašnjeg Zakona da Lutrija ne plaća fiksnu naknadu za sportsku kladionicu - “toto”, registrovanu kao lutrijsku, država godišnje gubi 625 hiljada eura.

Pored toga, gubi još prosječno oko 320 hiljada godišnje jer Lutrija određuje kolika će joj biti varijabilna koncesija i obračunava najnižu osnovicu.

Predloženim izmjenama predviđa se brisanje igre “toto” iz spiska lutrijskih igara. “Toto” je po svom obliku klasična sportska kladionica za koju bi trebalo plaćati 500 eura mjesečno po uplatnom mjestu. Međutim, 2009. godine Ministarstvo finansija omogućilo je Lutriji da svoju kladionicu prevede kao lutrijsku igru bez koncesije.

Predlaže se i obaveza priključenja priređivača lutrijskih igara na onlajn nadzor, uvođenje atesta i sertifikata za aparate za izlačenje dobitaka na lotou i tomboli jer ih sada niko ne kontroliše.

Tajne konsultacije u Lutriji

Nakon što je prije 20-ak dana iz opozicije najavljeno podnošenje izmjena ovog zakona, vlasnik Lutrije Sava Grbović je tražio hitan sastanak sa novim rukovodstvom Uprave za igre na sreću.

Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici Uprave su otišli na sastanak koji se održao u kancelarijama Lutrije.

Nekoliko dana nakon tog sastanka, Uprava za igre na sreću je predložila Ministarstvu finansija da se odmah raspiše oglas za lutrijske igre na period do 10 godina.

Predstavnici Ministarstva su odbili taj predlog uz obrazloženje da ne postoji javni interes da se odmah raspisuje oglas kada je u proceduri izmjena zakona koja precizira ovu oblast i daje državi mogućnosti za većom kontrolom i boljim prihodima.

Ukoliko bi oglas bio sada raspisan i koncesija data po sadašnjem zakonu uslove bi ispunjavala samo Lutrija, koja bi zadržala monopol a država izgubila do milion eura godišnje svojih prihoda.

Bonus video: