Štetne posljedice bušenja nafte u Jadranu: "Neposredna opasnost dolazi iz Crne Gore"

"Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno zaustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorijum na sva dalja istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori. Svoj razvoj kao ekološka država treba da temeljimo na načelima održivog razvoja i turizmu"
175 pregleda 7 komentar(a)
naftna bušotina, Foto: Shutterstock
naftna bušotina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2016. 17:17h

U sklopu međunarodne turneje u organizaciji platforme "One Adriatic", koja ujedinjuje više ekoloških organizacija u borbi za "Jadran bez nafte", u Dubrovniku je pristao italijanski brod "Goletta Verde".

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, turnejom se želi upozoriti na prijetnje i štetne posljedice od bušenja nafte u Jadranu vezane za eksploatacione projekte u Crnoj Gori i Italiji.

Kako su naveli organizatori, neposredna opasnost dolazi iz Crne Gore, čije je podmorje podijeljeno na 13 operativnih blokova od čega su četiri istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena italijansko-ruskom konzorciju "Eni-Novatek".

Ugovori s koncesionarima potpisani su i prihvaćeni u crnogorskom parlamentu.

Premijer Milo Đukanović govoriće 14. septembra na ceremoniji povodom potpisivanja i dodjele Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, koja će biti organizovana u Vili Gorica.

Kako je saopšteno iz Vlade, ugovore o koncesiji će u ime Vlade Crne Gore potpisati ministar ekonomije Vladimir Kavarić i Carlo Vito Russo u ime kompanije Eni i Andrei Popov u ime kompanije Novatek.

Agencija Hina navodi da crnogorska vlada namjerava da potpiše nove ugovore sa grčkim konzorcijumom "Energean Oil & Gas" za dva istražna bloka čije lokacije još nisu poznate.

"Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno zaustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorijum na sva dalja istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori. Svoj razvoj kao ekološka država treba da temeljimo na načelima održivog razvoja i turizmu", rekla je Milica Kandić iz NVO "Green Home".

Ona je dodala da stanovništvo primorskih opština Bara i Ulcinja nema dovoljno informacija o programu istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju ni kakve će posljedice imati na turizam od kojega ljudi žive.

Predstavnica organizacije WWF-a u ime koalicija "S.O.S. za Jadran" Andrea Štefan istakla je da je ekosistem Jadrana već pod velikim pritiskom.

"Jadran je zbog zatvorenosti i vrlo spore izmjene vode vrlo osjetljivo more, a njegov krhki ekosistem već je pod velikim pritiskom. Tražimo od nove Vlade Hrvatske da iskoristi svoje prekogranično pravo i od susjednih vlada zatraži jedinstvenu zaštitu Jadranskog mora kao zajedničkog dobra. Jadran je jedan i niko nema pravo da ga ugrožava. Jednostrane odluke crnogorske ili italijanske vlade obrazac su ponašanja koji nije u skladu sa novom ekonomijom i prelaskom na postfosilno društvo. Organizacije iz svih zemalja Jadrana ujedinjene su u zaštiti zajedničkog mora, a isto zahtijevamo i od nacionalnih vlada", rekla je Štefan.

Predstavnik organizacije "Legambiente" iz Italije Mattia Lolli istakao je da je Jadran još pod velikim napadom naftnih kompanija.

"U Italiji kompanija "Geo Spectrum" želi da sprovede novo seizmičko istraživanje na površini od 35 hiljada kilometara uprkos velikom protivljenju lokalnih zajednica i regija. Istraživanje će biti napravljeno vrlo štetnom tehnikom "vazdušnih topova" koja ima snažan uticaj na ribarstvo i bioraznolikost Jadrana, posbno na delfine i kitove. Takav projekat ostaviće posljedice na obje obale Jadrana i zajedno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo", rekao je Lolli.

Protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu oglasila se i dubrovačka inicijativa "Srđ je naš", čiji je predstavnik Đuro Capor rekao da zabrinjava to što se takav projekat nastavlja u Crnoj Gori nakon što je zaustavljen u Hrvatskoj. Dodao je da je riječ o velikoj opasnosti za Dubrovnik.

"Samo nekoliko desetina kilometara od Dubrovnika imamo djelove Jadrana koji su pod neposrednom prijetnjom novih istražnih radova sa svrhom eksploatacije nafte. Ovi projekti u Crnoj Gori velika su opasnost za Dubrovnik i južnu Dalmaciju jer bi morske struje prenijele zagađenje na hrvatski dio Jadrana. Iskustva sa otpadom pokazuju da što god da se dogodi u akvatorijumu Crne Gore more donosi u Dubrovnik", rekao je Capor.

Platforma "One Adriatic" u Dubrovniku je okupila predstavnike krovnih ekoloških organizacija iz zemalja sa izlazom na Jadransko more, uključujući WWF, "Greenpeace", Zelenu akciju (Friends of the Earth Croatia), Zelenu Istru, "Green Home" iz i "Legambiente".

Brod "Goletta Verde" iz Dubrovnika je krenuo u Bar u Crnoj Gori, nakon čega plovi u Vloru u Albaniji.

Bonus video: