Adiko banka: Suzdržite se od usvajanja amandmana o "švajcarcima"

"Zbog toga, tražimo od Vlade Crne Gore da se suzdrži od usvajanja najnovijih amandmana i nametanja retroaktivnih i pravno upitnih zakonskih odredbi, koje bi štetile investicionoj klimi u Crnoj Gori”
27 komentar(a)
skupština, Foto: Skupština.me
skupština, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 13.09.2016. 15:19h

Austrijska Adiko banka najavila je da će protiv države Crne Gore pokrenuti međunarodnu arbitražu i tražiiti odštetu ako nedavno usvojeni zakonska rešenja koja se odnose na konverziju kredita u švjacarskim francima u eure stupe na snagu.

To je saopšteno iz nekadašnje Hipo Alpe Adria banka koja sada nosi naziv Adiko.

Skupština je petog septembra jednoglasno usvojila izmjenama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure sa amandmanima kojima je omogućeno da se konverzija primijeni na kredite koje je Adiko banka prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Tim klijentima krediti će se obračunati po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou i neće im se naplaćivati zatezna kamata. Heta neće imati pravo da obračunava kamatu od 8,2 odsto.

Iz banke su kazali da su uputili dopis predsjednik države Filipu Vjanoviću u kome su naveli da su zabrinutu zbog zakona koji je usvojio parlament.

Objasnili su da bi nova rešenja primorala banku da retroaktivno konvertuje kredite u švajcarskim francima, iako su ih klijenti u prošlosti dobrovoljno zatvorili ili već konvertovali u eure ili su bili zatvoreni u procesu prinudne naplate.

Banka tvrdi da amandmani predstavljaju ozbiljnu povredu njenih vlasničkih prava i kršenje obaveza koje je Crna Gora preuzela u skladu sa Sporazumom o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Austrije i Crne Gore.

"Ako amandmani stupe na snagu u formi zakona Adiko banka će uz podršku vlasnika Evropske banke za obnovu i razvoj i Advent International biti primorana, shodno Sporazumu o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, da upotrijebi sva pravna sredstva, uključujući proces međunarodne arbitraže i zatraži punu odštetu” kazal isu u banci.

Dodaju da planiraju da ulože žalbu na osnovni Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima koji je usvojen 2015. godine i koji je, kako tvrde, izazvao štetu banci u Crnoj Gori u iznosu višem od 10 miliona eura.

Iz banke su saopštili da je predsjednik Uprave Ulrih Kising kazao da je za sve njihove lokalne banke uključujući crnogorski ogranak klijent najviši prioritet.

"Već više od decenije smo partner crnogorskim klijentima i lokalnoj ekonomiji i namjeravamo da to nastavimo biti u budućnosti. Ali,kao i svakom stranom investitoru pravna sigurnost je jedan od ključnih preduslova za buduće investicije. Zato tražimo od da se suzdrži od usvajanja najnovijih amandmana i nametanja retroaktivnih i pravno upitnih zakonskih odredbi koje bi štetile investicionoj klimi u Crnoj Gori” izjavio je Kising.

Adiko banka najavila je da će i od Ustavnog suda Crne Gore tražiti mišljenje o amandmanima.

Bonus video: