Jadransko brodogradilište Bijela: Počela isplata otpremnina

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu uveden je prije 15 mjeseci zbog poreskog duga od 6, 5 miliona eura
2 komentar(a)
brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.09.2016. 14:38h

Isplata otpremnina za radnike Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, nakon osam dana od kada je uplaćena prva rata, počela je danas u 14 sati u NLB banci, kazao je predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić.

Prema njegovim riječima na računima je tri miliona eura, što je dovoljno za isplatu 165 radnika. Oko 40 radnika otpremnine će moći podići sjutra, kada bi trebalo da bude uplaćena i posljednja rata od 600 hiljada eura. To znači da bi svi radnici stečajci iz Bijele sjutra trebalo da budu izmireni. Krivokapić ističe da su uplaćena i sva dugovanja za povezivanje radnog staža.

Krivokapić podsjeća da je u prošli utorak Ministarstvo finasija počelo uplatu u dnevnim iznosima od po 600.000 eura, ali da zbog procedura koje nisu bile nikome jasne, radnici do danas nisu mogli podići svoj novac.

Novac za isplatu otpremnina u niznosu od 3,5 miliona eura obezbjeđen je iz stečajne mase, odnosno od prodaje velikog doka litvanskoj kompaniji AB Vakaru laivu gamykla za 11 miliona eura.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu uveden je prije 15 mjeseci zbog poreskog duga od 6, 5 miliona eura.

Krivokapić je kazao da će se Sindikat boriti da i 64-oro penzionera, koji nisu na spisku u sadašnjoj isplati, dobiju ono što im pripada, kazao je Krivokapić i objasnio da su uvođenjem stečaja otišli u prijevremenu penziju, a do danas nijesu dobili otpremnine. Za njih 64 trebalo bi ukupno da se opredijeli 510 hiljada eura.

Bonus video: