Martinović dobio prvih 360 hiljada

Martinović je za finansijsko-pravnog savjetnika izabran u oktobru 2014. godine, a ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je 6. februara 2015. prema kojem treba da mu bude isplaćeno ukupno milion eura.
145 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Martinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.09.2016. 13:12h

Vlada je pravnom savjetniku u postupku valorizacije lokaliteta Buljarica advokatu Nikoli Martinoviću isplatila neto 360 hiljada eura.

Martinović je za finansijsko-pravnog savjetnika izabran u oktobru 2014. godine, a ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je 6. februara 2015. prema kojem treba da mu bude isplaćeno ukupno milion eura.

Predmet ugovora je pružanje usluga pravnog i finansijskog savjetovanja u toku pripreme tenderske dokumentacije za turističku valorizaciju lokaliteta Buljarica (pružanje pravne pomoći pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, sprovođenja tenderskog postupka, davanja pravnih savjeta tokom pripreme tenderskog postupka, pregovora i praćenje toka pregovora, ispunjenja uslova za zaključenje ugovora i zaključivanje ugovora).

Posao Martinovića je, između ostalog, i da napravi analizu uticaja realizacije projekta na budžetske prihode države, analizu opravdanosti sprovođenja postupka eksproprijacije i analizu finansijskih aspekata ponude.

Ponudu za Buljaricu dostavila je samo katarska firma Construction Development Company International (CDCI). Finansijski dio ponude još nije otvoren.

U ugovoru je navedeno da će Martinoviću fiksna naknada od 360 hiljada biti isplaćena iz dva dijela. Prvi dio (180 hiljada) trebalo je da mu bude isplaćen 15 dana od završetka posla u pripremi tenderske dokumentacije i izradi instrukcija ponuđačima. Drugi dio je trebalo da mu bude isplaćen 15 dana od potpisivanja ugovora o davanju u zakup i prodaji Buljarice sa najpovoljnijem ponuđačen na tenderu (ugovor još nije potpisan).

Naknada za uspješno zaključenje transakcije od 640 hiljada treba da bude isplaćena Martinoviću 15 dana od zaključenja ugovora o zakupu i prodaji, bez obzira na datum njegovog stupanja na snagu.

Ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je na određeno vrijeme za period od njegovog stupanja na snagu do dana zaključenja ili stupanja na snagu ugovora o zakupu i prodaji Buljarice. Ugovor se može produžiti nakon isteka.

Advokat se obavezao da ćuti o poslu

Martinović nije želio da odgovara na pitanja „Vijesti“ u vezi sa ovim konsultanstkim ugovorom jer ga, kako je objasnio, u opisu posla za koji je zadužen obavezuje klauzula ćutanja.

„Vijesti“ saznaju nezvanično da je Ugovor o pružanju konsultantskih usluga još na snazi, da je bio predložen i njegov aneks, ali još nije zaključen, te da je Martinoviću sa zakašnjenjem, tek sredinom ove godine, isplaćena predviđena fiksna naknada za obavljeni posao od 360.000 plus pripadajući PDV.

Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju je konsultanta izabrala nakon što je na nekoliko adresa (advokatskih kancelarija) poslala pozivna pisma. Na kraju su razmatrane ponude dvije kancelarije, od kojih je Martinovićeva bila cjenovno konkurentnija.

Bonus video: