Privredni sud donio rješenje: ZIGMA bankrotirala

Oko 50 povjerilaca prijavilo je potraživanja u iznosu od 2,28 miliona eura, a ZIGMA najviše duguje bankama – 1,9 miliona (Komercijalna banka potražuje blizu 886,5 hiljada, Prva banka nešto preko 716 hiljada, a Hipotekarna 300 hiljada eura). Priznata potraživanja za radnike iznose 114,8 hiljada eura
150 pregleda 0 komentar(a)
Zigma, Foto: Svetlana Mandić
Zigma, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.09.2016. 13:27h

Privredni sud je u petak, 9.septembra, donio rješenje o bankrotu nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA). To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik ZIGMA-e Dragan Smolović.

“Odbor povjerilaca je u julu većinskom odlukom odbacio plan reorganizacije, a Privredni sud je donio rješenje o bankrotu. Naredne sedmice sudski procjenitelji izvršiće procjenu imovine i nakon što ona bude prihvaćena ide tender za prodaju imovine kako bi se namirio dug prema povjeriocima”, kazao je Smolović.

Plan, koji nije prihvaćen, predao je Božidar Vučinić, jedan od trojice većih akcionara i bivši izvršni direktor tog preduzeća.

Oko 50 povjerilaca prijavilo je potraživanja u iznosu od 2,28 miliona eura, a ZIGMA najviše duguje bankama – 1,9 miliona (Komercijalna banka potražuje blizu 886,5 hiljada, Prva banka nešto preko 716 hiljada, a Hipotekarna 300 hiljada eura). Priznata potraživanja za radnike iznose 114,8 hiljada eura.

Većinski vlasnik ZIGMA-e, preduzeća koje je osnovano prije 57.godina, do sredine prošle godine bio je Staniša Bakrač koji je, nakon petnaestak godina gazdovanja, prodao svoj udio. Nakon toga firmu je preuzela nikšićka kompanija Flemer stone, a Vučinić je jedan od vlasnika. Stečaj u firmu, koja je zapošljavala tridesetak radnika, uveden je u novembru prošle godine na zahtjev Flemer stona.

Osnovna djelatnost Zavoda bila je projektovanje geoloških istraživanja iz oblasti hidrogeologije i geotehnike, kao i istraživanja ležišta mineralnih sirovina i laboratorijska ispitivanja tla.

Bonus video: