Bivše radnice "Koni" konfekcije: Kada ćete nam povezati dvije godine radnog staža?

"Novac je uplaćen 10. maja i primili smo svih zaostalih devet plata, a staž nam je povezan za dvije godine, dok nam dvije godine nijesu uplaćene. Daljim kontaktima sa poreskom upravom rečeno mi je da poreska traži neka dodatna dokumenta. Nijesam ovlašćena da ta dokumenta mogu da pribavim", kazala je Milijana Novosel
341 pregleda 0 komentar(a)
Radnice, Koni konfekcija, Foto: Svetlana Mandić
Radnice, Koni konfekcija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.09.2016. 17:30h

Bivše radnice nikšićke "Koni" konfekcije okupile su se jutros ispred zgrade Opštine Nikšić tražeći od nadležnih da im odgovore kada će im biti povezane dvije godine staža.

Njihovo okupljanje je trajalo sat, a opet će se okupiti i sjutra i tako sve do rješenje njihovog problema.

Kako je objasnila Milijana Novosel u aprilu je na sjednici Vlade odlučeno da im pozajme sredstva za rješavanje zaostalih plata i povezivanje četiri godine staža, da bi taj dogovor početkom maja ozvaničili sa tadašnjom ministarkom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević.

"Novac je uplaćen 10. maja i primili smo svih zaostalih devet plata, a staž nam je povezan za dvije godine, dok nam dvije godine nijesu uplaćene. Daljim kontaktima sa poreskom upravom rečeno mi je da poreska traži neka dodatna dokumenta. Nijesam ovlašćena da ta dokumenta mogu da pribavim", kazala je Novosel.

Za rješavanje problema oko 40 radnika "Konija", koji je u stečaju od decembra 2012.godine, Vlada je odobrila pozajmicu od 224.000 eura.

Radnice su se u četvrtak u pisanoj formi obratili predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću koji je prisustvovao sastanku koji je u maju održan sa ministarkom Kovačević.

"Zbog nepovezanog staža šest žena ne može da ostvari penziju, a tri naknadu po osnovu troje djece. Problem je stečaj koji predugo traje. Bio nam je obećan početak proizvodnje i evo godinama isčekujemo, a naša agonija se nastavlja. Ne možemo da dobijemo ni otpremnine koje nam pripadaju po kolektivnom ugovoru", kazala je Novosel.

Na prijem kod Grbovića radnice nijesu mnogo čekale. Primio ih je 30-ak minuta nakon što su se okupile i obećao da će im pomoći.

"I on ne zna zbog čega nam nije povezan staž za te dvije godine. Obećao je da će pokušati da sazna i da će nas obavijestiti u čemu je problem. Ovo je stvarno smiješno", kazala je Novosel.

"Ne znam da li se prema nama ponašaju ovako samo zato što smo žene. Čuli smo od gradonačelnika da će u septembru biti pokrenuta proizvodnja, ali izgleda ništa od toga. Nijesmo dobile ni otpremnine, a ima ih po drugim preduzećima koji dobijaju iste po tri–četiri puta", ogorčena je Ratka Bečanović.

Ivanka Rakojević je kazala da niko ne zna gdje je ključ problema, ali da nije na bivšim radnicama da tragaju za rješenjem, već to treba da urade nadležne institucije.

"Snalazimo se kako ko zna i umije. Ne tražimo ništa što nam ne pripada. Najviše smo zahvalni Zorici Kovačević koja je realizovala sve što je obećala", kazala je Bečanović.

U toku je 18. oglas za prodaju imovine "Koni konfekcije" po početnoj cijeni od 453.500 eura.

Oglas je otvoren do 23. septembra, a otvaranje ponuda obaviće se tri dana kasnije. Ukupna priznata potraživanja iznose 1,3 miliona eura.

Bonus video: