Labović: Kredit kod Ekos banke su mi podmetnuli

Osnovni sud je 7. septembra ove godine odlučio da na povjerioca budu upisano 50 odsto površine dva stambena prostora u okviru Labovićeve kuće u Zagoriču, kao i polovina poslovnog prostora i potkrovlja, za ponuđenu cijenu od 37.690 eura, odnosno za polovinu procijenjenog potraživanja Ekos banke.
670 pregleda 2 komentar(a)
Vukašin Labović, Foto: DAN
Vukašin Labović, Foto: DAN
Ažurirano: 10.09.2016. 19:20h

Vukašin Labović iz Podgorice ostao je ove sedmice bez polovine kuće i poslovnih prostora u Zagoriču zbog nevraćenog i, kako tvrdi, kriminalnog kredita, od bivše Ekos banke u stečaju. On kaže da je kredit pod sumnjivim okolnostima još 2003. godine odobren na njegov zahtjev, ali ne u njegovu korist, već u korist daljeg rođaka iz Peći, biznismena Ranka Labovića, kome je isplaćen.

“Ko izgubi pravo na pravedno suđenje, izgubio je sve, nema šta više da izgubi”, rekao je za “Vijesti” Labović.

On kaže da je pravosnažno izgubio sve sporove u Crnoj Gori iako navodno zbog neuredne dostave nijednom nije prisustvovao, niti je znao da mu je upisana hipoteka na imovinu u Zagoriču, sve do 2011. “Na svoje ime danas imam grobnicu gdje sam sahranio majku prije 30 godina, a sve što sam stvorio čitav radni vijek oteli su mi kriminalci i crnogorski moćnici”, tvrdi Labović i dodaje da sumnja da u Crnoj Gori više od deceniju, na svim nivoima, neko štiti Ranka Labovića, uprkos podnijetim krivičnim prijavama.

Osnovni sud je 7. septembra ove godine odlučio da na povjerioca budu upisano 50 odsto površine dva stambena prostora u okviru Labovićeve kuće u Zagoriču, kao i polovina poslovnog prostora i potkrovlja, za ponuđenu cijenu od 37.690 eura, odnosno za polovinu procijenjenog potraživanja Ekos banke.

Sud će, kako je predviđeno rješenjem, naknadno donijeti zaključak o predaji dijela predmetnih nepokretnosti i namirenju, koje stečajna uprava Ekos banke više puta nije uspjela da proda na javnim nadmetanjima. Kupaca za ovu imovinu vjerovatno nije bilo zato što 50 odsto tih nekretnina pripada supruzi Vukašina Labovića, Vesni.

On je kazao da je Ranko Labović 2003. podmetnuo 11 fiktivnih kredita od oko 850.000 eura i novac uzima za svoje potrebe.

“Centralna banka 28. marta 2003. oduzima dozvolu za rad Ekos banci, a navodno sjutradan nas šest podižemo 515.000 eura na ruke. Među navodnim korisnicima kredita sam i ja, a nikada nijesam podigao sporni kredit, niti sam na bilo koji način koristio taj novac”, tvrdi Labović.

On navodi da članovima stečajne uprave odgovara da se naknadno produži stečajni postupak u Ekos banci. Dodaje da stečajni upravnik Milan Rakočević, predsjedniku stečajnog odbora povjerilaca Petar Drakić, odnosno, svih pet članova tog odbora od 2010. potražuju ukupno 60.000 eura, ili po 12.000 eura.

“Neki od članova u ovom odboru su na visokim funkcijama u Sosiete ženeral Montenegro banci. Od CBCG ne mogu da naplate 60.000 eura, a hoće od mene da naplate 'reket'”, istakao je Labović. Preostalih 10 dužnika Ekos banke, među kojima je kako tvrdi Vukašin Labović bila i “Rankova sestra od tetke, šurak, i ostali Rankovi prijatelji zaposleni većinom u njegovim firmama u Crnoj Gori, izbjegli su vraćanje obaveza jer im je predmet sudski zastareo”.

Dragan Šanović, gazda podgoričkog restorana Dank, prema tvrdnjama Labovića, izbjegao je vraćanje kredita na osnovu potvrde vlasnika Ekos banke da nije podigao kredit. To je “Vijestima” potvrdio i predsjednik stečajnog odbora povjerilaca Ekos banke i dugogodišnji funkcioner CBCG Petar Drakić. “I meni je Ranko dao izjavu, ovjerenu u Beogradu, da nikada nijesam podigao pomenuti kredit, ali nijesam oslobođen obaveze”, zaključio je Vukašin Labović.

“Vijesti” nijesu mogle stupiti u kontakt sa bivšim gazdom Ekos banke Rankom Labovićem.

Rakočević: Nema uslova za okončanje stečaja u banci

Stečajni upravnik Ekos banke Milan Rakočević kazao je “Vijestima” da će Centralna banka okončanje stečajnog postupka predložiti kad, na osnovu Zakona o stečaju i likvidaciji banaka, procijeni da se za to ispunjavaju uslovi. Na pitanje, da li je po službenoj dužnosti ikad obavještavao državno tužilaštvo o sumnjivim i moguće kriminalnim aktivnosti u ovoj banci, Rakočević je odgovorio da su sve tužbe i krivične prijave podnijete, a koje su bile u domenu stečajne uprave.

“Nikad nijesam bio u prilici da se vidim sa Rankom Labovićem i nijesam, vjerujte, uopšte želio sa njim da se vidim”, rekao je Rakočević. Ekos banka je otvorena 2001. godine, a CBCG je zatvorila 2003. godine zbog nepravilnosti u radu i neregularnosti. Između Vukašina Labovića i te banke već 13 godina traje sudski spor.

Drakić: Odbor se ne miješa u odluke suda

Predsjednik stečajnog odbora Petar Drakić kazao je “Vijestima” da od 2010. godine članovi tog odbora ne primaju nikakvu nadoknadu za rad, zbog čega mu je čudna konstatacija da im je cilj produženje ovog stečaja. Navodi da je dužnik potpisao da je uzeo taj kredit, a odbor je samo nadzorni organ nad radom stečajnog upravnika.

“Ako nije uzeo kredit trebalo je svoje pravo da ostvari u sudskom postupku, jer stečajna uprava mora postupati u skladu sa krajnjim sudskim rješenjem. Ne možemo mi zanemariti sudska rješenja, jer u Zakonu o stečaju i likvidaciji fino stoji da u slučaju da stečajni upravnik i uprava napravi određenu štetu, dužna je da to plati. Povjerioci banke od nas još potražuju oko 340 hiljada eura...Ne možemo isplatiti deponente jer para nema… Potraživanja Ranka Labovića su bila totalno neobezbijeđena, a bilo je tu zavrzlama vas bijeli svijet... Dužnik Šanović je bio u istoj poziciji kao Vukašin Labović i imao izjavu da nije uzeo kredit. Zašto Vukašin nije to isto sproveo pred sudom, kao Šanović”, pitao je Drakić uz napomenu da se odbor ne može miješati u konačan ishod sudskih rješenja.

Bonus video: