Protest želejzaraca se isplatio: Ugovor za stalno za 62 radnika

Željezarci su protestovali 5. septembra zbog neprodužavanja ugovora o radu. Oni su tvrdili da su ispunili uslove za zapošljavanje za stalno i da ne mogu dobiti otkaze, zbog čega su se obratili Inspekciji rada
3 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.09.2016. 16:48h

Pravo na zapošljavanje na neodređeno stekla su 62 radnika Željezare Toščelik, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove - Inspekcije rada.

Željezarci su protestovali 5. septembra zbog neprodužavanja ugovora o radu. Oni su tvrdili da su ispunili uslove za zapošljavanje za stalno i da ne mogu dobiti otkaze, zbog čega su se obratili Inspekciji rada.

“Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da su 44 radnika, čiji su ugovori o radu na određeno vrijeme svakog mjeseca i u kontinuitetu produžavani za obavljanje poslova na radnim mjestima sistematizovanih internim aktom firme, stekli zakonski uslov za transformaciju radnog odnosa na neodređeno vrijeme, a poslednji-pojedinačni ugovori za tekući mjesec su u vrijeme vršenja kontrole bili na snazi”, kazali su “Vijestima” iz Inspekcije.

Tada su utvrdili i da bi još dva zaposlena mogla biti obuhvaćena transformacijom ugovora jer će tokom septembra ispuniti uslov, kao i za još 16 kojima je ugovor istekao u avgustu a nisu zaposleni za stalno.

Inspekcija je tada poslodavcu, kako je sapšteno, naložila da u roku od jednog dana otkloni utvrđene nepravilnosti.

“Pravna službe Željezare obavijestila je Inspekciju rada da su zaključeni aneksi ugovora o radu, kojima se radni odnos sa određenog transformiše na neodređeno vrijeme za 44 zaposlena, da su dva pripremljena za one koji će to pravo steći ovih dana, kao i za 16 zaposlenih čiji su ugovori istekli krajem avgusta, tako da su ukupno 62 radnika stekla svojstvo zaposlenih na neodređeno vrijeme”, saopšteno je “Vijestima” iz Inspekcije rada.

Bonus video: