"Kazna" za nezakonito trošenje novca: Radoviću direktorska fotelja

Revizija je utvrdila brojne nepravilnosti od kojih su najznačajnija „isplate naknada zaposlenima bez odgovarajućeg pravnog osnova”, kao i da su falili podaci o skupštinskim javnim nabavkama
417 pregleda 12 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Zoran Đurić
Milan Radović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.09.2016. 19:30h

To što je sastavni dio biografije bivšeg generalnog sekretara Skupštine i direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Milana Radovića kršenje zakonskih propisa i nezakonito trošenje novca nije smetalo da Vlada da Odboru direktora Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) saglasnost da imenuje Radovića za izvršnog direktora.

Ako Odbor direktora te državne firme izabere Radovića za izvršnog direktora on će zamijeniti Damira Đečevića koji je na tu poziciju došao početkom godine.

Na rad Radovića prvo je ukazala Državna revizorska institucija (DRI) u izvještajima o reviziji završnog računa budžeta za 2008. i finansijskog iskaza ZIKS-a za 2009. godinu.

Izvještaj o reviziji završnog računa budžeta za 2008. godinu bio je uvod u smjenu Radovića s pozicije generalnog sekretara Skupštine gdje je imenovan u decembru 2007. godine. Revizija je utvrdila brojne nepravilnosti od kojih su najznačajnija „isplate naknada zaposlenima bez odgovarajućeg pravnog osnova”, kao i da su falili podaci o skupštinskim javnim nabavkama.

I Ministarstvo finansija je imalo interni izvještaj o tome kako je Radović upravljao budžetom Skupštine, ali ga nije objavilo. Radović nije poštovao zahtjeve članova skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da im dostavi izvještaje o trošenju novca za 2007. godinu i za prvu polovinu 2008.

Poslije nalaza DRI, Evropska komisija je u izvještaju konstatovala da je trošenje novca u Skupštini netransparentno.

Radović početkom juna 2009. godine podnosi ostavku na funkciju u parlamentu nakon najave da će se tražiti njegova smjena ako se sam ne povuče. Odlaskom Radovića je uvedena praksa da generalni sekretar podnosi detaljne informacije Odboru za ekonomiju o trošenju novca parlamenta. Iste godine u septembru Radović je imenovan za direktora ZIKS-a umjesto Božidara Vuksanovića. Izvještaj DRI o trošenju novca u toj instituciji za 2009. godinu ukazuje opet na brojne nepravilnosti od kojih je najznačajnija da više od 90 službenika nije ispunjavalo uslove o potrebnoj stručnoj spremi za obavljanje posla. Konstatovano je da radna mjesta nijesu oglašavana, dnevnice za službena putovanja nijesu pravdane putnim nalozima, troškovi za ugostiteljske usluge nijesu pravdani fiskalnim računima.

Spekulisalo se da je samoubistvo jednog od zatvorenika bio uvod u smjenu Radovića, do čega nije formalno došlo, ali je ubrzo podnio ostavku na mjesto direktora ZIKS-a. Radović je 2013. bio u trci za petog člana Senata DRI. Uprkos podršci poslanika DPS-a nije uspio da dođe do te pozicije.

COTEE je osnovan odlukom Vlade 2011, a iste godine Regulatorna agencija za energetiku izdala mu je licencu za djelatnost operatora tržišta električne energije.

Bonus video: