Jadransko brodogradiliste: Pare uplaćene, ali radnici ne dobijaju otpremnine

“Radnici su razočarani, rezignirani jer ne možemo da shvatimo da to nisu mogli organizovati kako treba. Mi smo na vrijeme poslali spiskove radnika sa matičnim brojevima. Nismo očekivali toliku neprofesionalnost NLB i CKB banke, sa kojima sam u stalnoj komunikaciji , jer su im zahtjevi stalno drugačiji"
70 pregleda 0 komentar(a)
brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.09.2016. 14:42h

Ministarstvo finansija je do sada uplatilo 2,4 miliona eura za otpremnine radnicima Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, ali niko od brodograditelja do danas nije uspio da podigne novac.

Predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić kaže da zbog procedura koje nikome nisu jasne, nisu u mogućnosti da podignu svoj novac, iako je Ministarstvo finasija za tu namjenu od utorka počelo da uplaćuje po 600 hiljada eura dnevno, kako je i bilo najavljeno. Do sada uplaćeni novac dovoljan je za 120 radnika.

“Radnici su razočarani, rezignirani jer ne možemo da shvatimo da to nisu mogli organizovati kako treba. Mi smo na vrijeme poslali spiskove radnika sa matičnim brojevima. Nismo očekivali toliku neprofesionalnost NLB i CKB banke, sa kojima sam u stalnoj komunikaciji , jer su im zahtjevi stalno drugačiji. Prvo su tražili spiskove radnika, pa zatim potpis predsjednika sindikata, a nakon toga stečajnog upravnika, a sada se prebacuje odgovornost na Ministarstvo finansija. Radnici ni krivi ni dužni ne mogu da dobiju svoj novac i sa razlogom su ljuti i razočarani –kazao je Krivokapić.

Za otpremnine 192 radnika opredijeljena su 3 ipo miliona eura, koji je obezbjedjen od prodaje velikog doka koji je litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla kupila početkom jula za 11 miliona eura.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu uveden je prije 15 mjeseci zbog poreskog duga od 6, 5 miliona eura.

Bonus video: