MANS: Budva bi Vladi da legalizuje tender za Buljaricu

“Nekome se žuri da što prije na Vladu prenese ovlašćenje za sprovođenje tendera za Buljaricu koji je već raspisan”
55 pregleda 9 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2016. 13:44h

Namjera Opštine Budva da na Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte prenese ovlašćenja u vezi sa valorizacijom lokaliteta Buljarica je u potpunosti nezakonita i značila bi svjesno odricanje suvereniteta nad dijelom teritorije opštine, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović je 29. avgusta ove godine opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine naložio da pripreme “Odluku o prenosu ovlašćenja kojom Opština Budva ovlašćuje Savjet za privatizaciju - Tendersku komisiju za valorizaciju lokaliteta Buljarica da realizuje prodaju i davanje u dogoročni zakup zemljišta koje je svojini Opštine Budva “, navodi se u dokumentu koji je potpisao Popović.

U spornoj odluci o prenosu ovlašćenja koja je bila prvo stavljena na dnevni red naredne sjednice lokalnog parlamenta, pa onda povučena, navodi se da Opština Savjetu povjerava poslove na valorizaciji Buljarice radi „efikasnije i operativnije realizacije predmetnih poslova lokalne uprave“. U obrazloženju ove odluke se navodi da pravni osnov za njeno donošenje predstavljaju član 45 Zakona o lokalnoj samoupravi i član 19 Statuta Opštine Budva .

Iz MANS-a podsjećaju da ova dva člana definišu nadležnosti Skupštine Opštine, između ostalog prepoznajući da je Skupština Opštine jedino tijelo koje može da raspolaže imovinom Opštine.

“Ipak, ti članovi su ujedno i pokazatelj koliko je nezakonita ova odluka jer upravo oni sprečavaju Opštinu da raspolaganje opštinskom imovinom povjere nekome drugom, u ovom slučaju Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, koji osim jedne ovako „spakovane“ odluke i nema drugih ovlašćenja nad imovinom lokalnih uprava”, navode iz MANS-a.

Kako je definisano Zakonom i Statutom, imovinom opštine može raspolagati samo Skupština i to u samo u zakonitoj proceduri i kroz javno nadmetanje.

“Ne postoji propis u Crnoj Gori koji omogućava Opštini Budva da na ovakav način suspenduje odlučivanje i nadležnost nad jednim dijelom svoje teritorije, a to svakako nisu Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Budva na koji se u ovoj odluci pozivaju”, kazali su iz MANS-a.

Kako dodaju, odluka definiše konkretne poslove i nadležnosti Tenderske komisije za valorizaciju, što je u suprotnosti i sa Zakonom o privatizaciji privrede. Taj Zakon propisuje da Vlada obrazuje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, definiše njegov sastav i djelokrug rada, pa je očigledno da bi sporna odluka Opštine Budva predstavljala brutalno prekoračenje ovlašćenja.

“Takođe, u članu 3 sporne odluke Skupština se obavezuje da će 'prihvatiti Izvještaj Komisije za sprovođenje tenderske procedure', što predstavlja podršku na 'neviđeno' onome što budu odlučili u Vladi i na Savjetu za privatizaciju”, rekli su iz MANS-a.

Dodaju da je iz svega navedenog očigledno da je ne samo sporna odluka potpuno nezakonita jer krši čitav niz zakona i lokalnih propisa, već i da se nekome žuri da što prije na Vladu prenese ovlašćenje za sprovođenje tendera koji je već raspisan.

“Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da je Vlada još u maju ove godine raspisala međunarodni tender za Buljaricu, čak i bez ovakve odluke, računajući na blanko podršku budvanskog parlamenta”, smatraju u MANS-u.

MANS je u junu specijalnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih u Vladi i Savjetu za privatizaciju zbog nezakonitog tendera i činjenice da je Vlada ponudila imovinu kojom ne raspolaže i koja je pod teretom restitucije.

“Usvajanje ovakve odluke u budvanskom parlamentu bi značilo i faktičnu legalizaciju tendera za Buljaricu, ali prije svega mogućnost za Vladu da se direktno umiješa u ingerencije Opštine Budva i odluku o ovom vrijednom lokalitetu donese mimo lokalnih odbornika i interesa građana Budve”, ocijenili su u MANS-u.

Iz Opštine su nedavno “Vijestima” rekli da će prije nego što odluka stigne u parlament, o njoj biti organizovana javna tribina

Odluka osnov i za krivične prijave

Iz MANS-a su najavili da ako odluka bude usvojena u ovom obliku, Ustavnom sudu će podnijeti inicijativu za njeno obaranje jer za to postoji i više nego dovoljno osnova. “Osnov postoji i za podnošenje krivične prijave protiv svih onih koji su došli na ideju da na ovaj način obesmisle lokalne institucije u Opštini Budva i sudbinu jedne od posljednjih netaknutih lokacija predaju nekome drugom na odlučivanje”, kazali su iz MANS-a.

Bonus video: