TAP AG o Memorandumu sa SOCAR-om: Važno za energetsku sigurnost regiona

Vlasnici TAP-a AG su naftne kompanije British Petroleum, SOCAR i Snam S.p.A. koje imaju po 20 odsto akcija, Fluxys ima 19 odsto, Enagas 16 odsto i Axpo pet odsto
1 komentar(a)
gasovod, Foto: Shutterstock.com
gasovod, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.09.2016. 17:51h

Memorandum o razumijevanju za Jadransko-jonski gasovod (IAP), koji su krajem avgusta potpisale Crna Gora Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, i azerbejdžanska kompanija SOCAR, važan je korak ka energetskoj sigurnosti i diverzifikaciji u regionu, ocijenio je generalni direktor kompanije TAP AG Ien Bredšou.

TAP AG je preduzeće osnovano za planiranje, razvoj i izgradnju Trans-jadranskog gasovoda (TAP).

“TAP AG ostaje posvećen omogućavanju povezivanja na ključnu gasnu infrastrukturu u regiji, uključujući i Jadransko-jonski gasovod i Interkonektor Grčka-Bugarska (IGB)”, naveo je Bredšou u saopštenju.

U januaru 2014. TAP je potpisao memorandum o saradnji sa ICGB, kompanijom koja razvija projekat IGB, uspostavljajući tehničku saradnju za povezivanje dva sistema. U maju 2013, Albanija, BiH, Hrvatska i CG potpisale su memorandum o saradnji u realizaciji i TAP-a i IAP-a.

TAP će transportovati prirodni gas iz velikog Šah Deniz II polja u Azerbejdžanu u Evropi. Gasovod od 878 kilometara će se povezati sa Trans-anadolskim gasovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici na Kipru, preko Grčke i Albanije i Jadranskog mora, prije dolaska na obalu u južnoj Italiji.

Trasa TAP-a može olakšati snabdijevanje gasom nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i Bugarsku, Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku. Izlazak TAP-a na obalu Italije pruža višestruke mogućnosti za dalji transport kaspijskog prirodnog gasa na nekim od najvećih evropskih tržišta kao što su Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Švicarska i Austrija.

Vlasnici TAP-a AG su naftne kompanije British Petroleum, SOCAR i Snam S.p.A. koje imaju po 20 odsto akcija, Fluxys ima 19 odsto, Enagas 16 odsto i Axpo pet odsto.

Bonus video: