Eurofond nudi manje, da se izjasni KHOV

Nesaglasnim akcionarima nude akcije iz portfelja fonda umjesto novca
597 pregleda 1 komentar(a)
Pavle Radonjić, Foto: Privatna arhiva
Pavle Radonjić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.09.2016. 18:10h

Dio nesaglasnih akcionara Eurofonda nezadovoljan je planom izmirenja obaveza prema njima jer, kako navodi advokat Pavle Radonjić, prema ovom predlogu, akcionari bi dobili oko tri puta manju vrijednost od onoga što im nudi Zakon o investicionim fondovima.

“Neprijatno smo iznenađeni ponuđenim planom otplate obaveza od Društva za upravljanje Euroinvest, a vezano za zahtjev manjinskih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond , za otkup akcija”, kazao je “Vijestima” Radonjić.

On je pred Privrednim sudom pokrenuo tužbe većeg broja akcionara fonda koji do polovine januara, u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima, nijesu naplatili svoja potraživanja.

“Smisao zahtjeva za otkup akcija je da nesaglasnim akcionarima da mogućnost da izađu uz fonda i za svoje akcije dobiju novac. S obzirom na to da je predlog Eurofonda da se nesaglasni akcionari isplate na način što će im se, umjesto novca ponuditi akcije tog fonda, govori jedino u prilog tome da menadžment fonda krajnje neozbiljno shvata čitav ovaj proces, jer je predloženo rješenje nemoguće i smatramo da ga neće prihvatiti nijedan akcionar”, istakao je Radonjić.

Društvo Euroinvest koje upravlja Zatvorenim investicionim fondom Eurofond ponudilo je za 160 nesaglasnih akcionara, umjesto novca, podjelu akcija iz svog portfelja srazmjerno vlasničkom učešću u tom fondu. Društvo za upravljanje fondom smatra da je ovakav plan isplate obaveza akcionarima najprihvatljivije i fer rješenje za sve zainteresovane strane: DZU, fond, nesaglasne akcionare, kao i za akcionare koji su ostali u fondu.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara, a fondom već 15 godina gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

"Smatram da je vrlo bitan sljedeći potez Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), jer je po njihovom nalogu i urađen ovaj plan, pa bi logično bilo i da se KHOV oglasi povodom istog i konstatuje da je ovakav plan neozbiljan i neprimjenljiv, te u tom smislu preduzme dalje korake iz svoje nadležnosti”, rekao je Radonjić.

Privredni sud ozbiljnije da rješava tužbu akcionara

Radonjić je kazao da nesaglasni akcionari Eurofonda pozivaju i Privredni sud da ozbiljnije pristupi rješavanju njihove tužbe po zahtjevima za otkup akcija, s obzirom na to da je, dosadašnjim radnjama suda, “izgubljeno dragocjeno vrijeme u ostvarivanju prava nesaglasnih akcionara, posebno kada je nezakonito prekinuo postupak, a na šta je ukazao i Apelacioni sud po žalbi nesaglasnih akcionara”.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 14 odsto fonda, tražili su još u decembru 2014. godine da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednosti jedne akcije.

Taj novac nije isplaćen do 16. januara ove godine, koji je bio krajnji rok, prema Zakonu o investicionim fondovima. Isplate nije bilo ni do 22. februara ove godine, što je bio dodatni rok u skladu sa rješenjem KHOV.

Bonus video: