Doznake dijaspore za šest mjeseci: Od iseljenika 187 miliona

Oko 117,19 miliona eura odnosi se na kompenzacije zaposlenih
1 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.09.2016. 18:11h

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prvoj polovini godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), 187,63 miliona eura, 1,5 miliona više nego u istom periodu 2015.

Iz Centralne banke su "Vijestima" kazali da se, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva oko 117,19 miliona eura odnosi na kompenzacije zaposlenih. Na lične transfere odnosi se 53,16 miliona, a na ostale transfere, koji obuhvataju penzije, invalidnine i druga socijalna primanja, 17,28 miliona.

U skladu sa metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od 2014. godine, lični transferi su nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka. Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Odliv novca po osnovu doznaka za šest mjeseci iznosio je 29,23 miliona, 0,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Odliv po osnovu kompenzacije zaposlenih iznosio je 9,39 miliona eura, ličnih transfera 14,92 miliona i ostalih transfera (socijalna primanja) 4,92 miliona eura.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, procjenjuje se da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije. Značajan broj crnogorskih iseljenika živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Bonus video: