Poreska uprava: Plan bruto naplate poreza premašen za 15 miliona eura

Iz PU je saopšteno da je taj rezultat iznad ostvarenja iz komparativnog prošlogodišnjeg perioda za čak 22 miliona eura, odnosno četiri odsto
79 pregleda 1 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2016. 12:02h

Poreska uprava (PU)je tokom osam mjeseci ostvarila naplatu poreza i doprinosa u ukupnom bruto iznosu od 582,47 miliona eura, što je 15 miliona eura, odnosno 2,5 odsto više od planiranog.

Iz PU je saopšteno da je taj rezultat iznad ostvarenja iz komparativnog prošlogodišnjeg perioda za čak 22 miliona eura, odnosno četiri odsto.

“PU je realizacijom niza aktivnosti tokom predsezone spremno ušla u glavnu turističku sezonu, a koordinacija rada svih službi, od registracije i edukacije poreskih obveznika, preko inspekcije zadužene za sankcionisanje nelegalnog poslovanja, do intenzivnih napora na obezbjeđivanju poreskih potraživanja rezultirala je pozitivnim efektima na naplatu prihoda, naročito u komparaciji sa prethodnim godinama”, navodi se u saopštenju.

Tako je u periodu od marta do avgusta u primorskim opštinama ostvarena ukupna bruto naplata u iznosu od 115,38 miliona eura, što je osam miliona eura ili sedam odsto iznad plana, odnosno devet miliona eura ili osam odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

“Kada je u pitanju praćenje predsezone i turističke sezone sa aspekta kontrole regularnosti poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim fokusom na primorskim opštinama, kao i svim ostalim mjestima koja predstavljaju dio turističke ponude Crne Gore, poreski inspektori obavili su ukupno tri hiljade provjera i utvrdili nepravilnosti kod 481 poreskih obveznika”, rekli su iz PU.

Po tom osnovu izdata su, kako se dodaje, 704 prekršajna naloga sa ukupnom novčanom vrijednošću od 1,11 miliona eura.

“Kod 27 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti pečaćenjem objekata u skladu sa članom 88 Zakona o poreskoj administraciji. Nastavak obavljanja djelatnosti kod tih objekata omogućen je tek po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i izmirenju svih dospjelih poreskih obaveza”, objasnili su iz PU.

Iz PU je saopšteno da osim posjedovanja poreskih registar kasa i evidentiranja prometa preko njih, posebna pažnja u kontrolama bila je posvećena provjeri regularnosti poslovanja pri uplati dnevnih pazara, kao i prijavljivanju rezidentne i nerezidentne radne snage i izmirivanju poreskih obaveza po tom osnovu.

“Preduzete mjere su imale za cilj ne samo obezbjeđenje budžetskih prihoda, već i uspostavljanje fiskalne discipline na dugoročnom nivou, kao i podizanje svijesti o značaju regularnog poslovanja za izgradnju povoljnog ekonomskog okruženja, a biće svakako nastavljene i po završetku ljetnje turističke sezone“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: