Planovi italijanskih konzorcijuma za biznis u Crnoj Gori: Remontovali bi jahte i uzgajali ribu

“Ovakve platforme dobre su za razvoj biznisa i nadam se da ćemo u narednom periodu svjedočiti i sklapanju konkretnih poslova privrednika dviju država“, kazao je menadžer Opštine Tivat Marko Petričević
267 pregleda 0 komentar(a)
Iskustva i tehnologiju bi primijenili u Crnoj Gori: Sa prezentacije u Tivtu
Iskustva i tehnologiju bi primijenili u Crnoj Gori: Sa prezentacije u Tivtu
Ažurirano: 14.12.2018. 07:47h

Razne usluge u jahtingu, pogotovo u vezi sa remontom i opremanjem brodova, ugradnja savremene informatičke tehnologije i ICT riješenja na jahtama, te marketing usluga naših marina i remontera, konkretna su područja na kojima konzorcijum italijanske nautičke i jahting industrije Navigo vidi kao mogućnosti za poslovnu saradnju sa Crnom Gorom, a konzorcijum Agroittica Toscana koji se bavi marikulturom, spreman je na prenos znanja i tehnologija iz oblasti kaveznog uzgoja ribe, posebno u ofšor uzgajalištima na otvorenom moru, kakvih Crna Gora još nema.

To su juče kazali na prezentaciji Naviga i Agrottica Toscane u Tivtu, gdje su ta dva italijanska konzorcijuma predstavili njihovi čelni ljudi, Pjetro Anđelini i Danilo Di Loreto.

“Ovakve platforme dobre su za razvoj biznisa i nadam se da ćemo u narednom periodu svjedočiti i sklapanju konkretnih poslova privrednika dviju država“, kazao je menadžer Opštine Tivat Marko Petričević.

Navigo je konzorcijum koji kroz dvije grane u Toskani i na Sardiniji okuplja više od 150 italijanskih kompanija koje se bave izgradnjom, remontom, opremanjem jahti i drugim uslugama u jahtingu, dok preko njihovog ogranka na Malti ovaj konzorcijum čini preko 500 kompanija u basenu Mediterana. Dosta brodova koje su napravili ti brodograditelji smješteno je u crnogorskim marinama, prvenstveno Porto Montenegru.

„Italija je najveći proizvođač jahti dužine od 30 do 100 metara u svijetu. Imamo najviše brodogradilišta za remont jahti – čak 22, a samo u Toskani 2.900 kompanija sa 15 hiljada radnika, uključeno je u lanac usluga u jahtingu. Koliko se u tome može zaraditi pokazuju podaci da godišnje jahta dužine do 30 metara kakve preovlađuju po broju u svjetskoj floti jahti, troši u prosjeku 2,35 miliona eura na snabdijevanje, održavanje i druge usluge. Smatramo da uz vaše marine i njihove klijente, te lokalne kapacitete za remont, i uz naše znanje i ponudu visokosifisticiranih proizvoda i konkretnih tehnoloških rješenja, možemo napraviti dobar posao”, kazao je Anđelini.

Danilo De Loreto je rekao da su karakteristike mora ispred obale Crne Gore veoma, što se dubina, struje, meteo-prilika i ostaloga tiče, slične onima na pučini Tirenskog mora gdje imaju najveću ofšor farmu za uzgoj ribe u Italiji.

Spremni su da iskustva i tehnologuju primijene sa partnerima u Crnoj Gori, posebno kada je u pitanju uzgoj ribe na otvorenom moru.

Bonus video: