Sindikat Budvanskog pogrebnog upozorava: Radnicima prijeti dužničko ropstvo

Istakli su da se radnicima duguju četiri zarade i da uprava preduzeća i Opština što prije moraju naći rješenje
10 komentar(a)
Pogrebno preduzeće, Budva, Foto: Vuk Lajović
Pogrebno preduzeće, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.09.2016. 11:18h

Radnicima Pogrebnog preduzeća prijeti dužničko ropstvo, saopštili su juče iz sindikata tog budvanskog preduzeća.

Istakli su da se radnicima duguju četiri zarade i da uprava preduzeća i Opština što prije moraju naći rješenje.

"Vijesti" su nedavno objavile da je država blokirala račun preduzeća zbog 83.000 eura poreskog duga iz 2014.

"Sindikalna organizacija izražava duboku zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja u ovom preduzeću koja, po svemu sudeći, donose zaposlenima još jednu 'vruću jesen' i prijeti da gotovo sve zaposlene otjera u dužničko ropstvo, s obzirom da većina nas ima obaveze prema bankama po osnovu kreditnog zaduženja, ima obavezu da spremi djecu za polazak u školu i obezbijedi ogrjev... Posljednja zarada isplaćena je za april. Skoro da smo povjerovali da je naše preduzeće oslobođeno od obaveze plaćanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, s obzirom da nisu namireni od 2014. do danas. Iz tog razloga, žiro-račun preduzeća je blokiran 22. juna. Kako ove obaveze nisu namirene za 2015. i ovu jasno je da će uslijediti i nove blokade, i nova kašnjenja u isplati zarada, što će dodatno ugroziti naš već urušen životni standard".

Istakli su da su u više navrata insistirali na razgovorima sa direktorom, Upravnim odborom, ali i predstavnicima Opštine Budva, kako bi se riješio problem, ali nijedan nije urodio plodom.

"Zapravo ovi razgovori uvjerili su nas u ono u šta smo i ranije sumnjali, a to je da svako od odgovornih ima svoju verziju događaja ali ne i solucije za prevazilaženje i saniranje postojeće štete. Opština Budva priznaje da ima dug prema našem preduzeću u iznosu od oko 50.000 eura, dok direktor preduzeća tvrdi da je dug mnogo veći i da iznosi oko 230.000 eura...Izvjesno je da su, namjerno ili nenamjerno, propuštani rokovi za preduzimanje bilo kakvih aktivnosti što je zasigurno dovelo do zastarijevanja potraživanja...".

Bonus video: