Konjević se još ne izjašnjava o planu za spas budžeta

Žugić je kazao da je njegov nacrt radna verzija, da neko mora predložiti mjere sanacije, ali da se ne zaborave ranjive kategorije
9 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2016. 08:13h

Da li će nacrt sanacionog plana za smanjenje budžetskog deficita, koji je uradio bivši ministar finansija Radoje Žugić uputiti Vladi na usvajanje, ili će pripremiti novi dokument, ministar finansija Raško Konjević nije odgovorio “Vijestima” dvije sedmice.

Ministarstvo finansija, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, mora da uradi sanacioni plan ako budžetski deficit pređe tri odsto BDP-a, a javni dug 60 odsto. Te granice su probijene na kraju prošle godine kada je budžetski deficit bio od 8,1 odsto BDP-a, dok je javni dug dostigao 67,1 odsto BDP-a.

Sanacija znači traženje novih prihoda u budžetu, ali i smanjenje rashodne strane (plata, penzija, socijalnih davanja...)

"Vijesti" su 22. avgusta uputile pitanja Konjeviću o izradi važnog dokumenta koji bi na jesen trebalo da se usvoji.

"Vijesti" od Konjevića očekuju stav povodom Žugićevog nacrta, kao i odgovore na pitanja - ako priprema novi plan koje će mjere predložiti, koje su ključne razlike u odnosu na Žugićev nacrt i kada će ga uputiti Vladi na usvajanje.

Smanjenje zarada i otpuštanja radnika u javnom sektoru, smanjenje naknada majkama sa troje djece i zamrzavanje sticanja prava na tu naknadu, kao i oporezivanje i zamrzavanje penzija, neke su od mjera za sanaciju manjka u državnom budžetu koje je nudio bivši ministar Žugić.

Planirano je i povećanje akciza na gorivo i prodaja koncesije za autoput Bar-Boljare.

Žugić, koji je sada savjetnik premijera Mila Đukanovića, u aprilu je napravio Nacrt plana sanacije koji se sastoji od tri komponente i to mjera na prihodnoj i rashodnoj strani i predlog sanacije javnog duga na nivo predložen Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Zbog potrebe finansiranja izgradnje autoputa, očekuje se da će javni dug i ubuduće rasti, do nivoa od 78,5 odsto BDP-a u 2018.

Žugićeve mjere za smanjivanje rashoda podrazumijevaju linearno smanjenje zarada od pet odsto u javnom sektoru (dvije godine zaredom), postepeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru (5-10 odsto godišnje) uz permanentnu preraspodjelu.

Predloženo je i smanjivanje naknade majkama sa troje i više djece i zamrzavanje sticanja tog prava, kao i usklađivanje sa bruto platama u javnom sektoru.

Među mjerama na rashodnoj strani su i oporezivanje penzija od preko 500 eura po stopi od 9 odsto, a administrative po stopi od 12 odsto, zatim linearno smanjenje tekućih izdataka pet odsto (bez bruto plata i socijalnih transfera - penzija) i racionalizacija kapitalnog budžeta.

Žugić je nedavno izjavio da je njegov sanacioni plan radni materijal koji je ostavio Konjeviću.

"Tamo postoje elementi koji su samo podloga za ozbiljne analize. Neko mora predložiti mjere sanacije javnog duga, ali nikako ne smijemo zaboraviti socijalno ranjive kategorije posebno sjever", rekao je Žugić.

Bonus video: