Telekomu najviše frekvencija: Uložili više od 27 miliona

Osvajanjem radio-frekvencijskih resursa u opsegu 800 MHz, Telekom se obavezao da će signalom pokriti 70 odsto stanovništva do kraja prve godine važenja odobrenja, 85 odsto do kraja druge godine i 95 odsto do kraja treće godine
72 pregleda 2 komentar(a)
Telekom, Foto: Luka Zeković
Telekom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.09.2016. 18:42h

Crnogorski Telekom je na nedavno završenoj aukciji za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, osvojio najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže, saopšteno je iz kompanije. Za radio-frekvencijske resurse Telekom je izdvojio 27.331.000 eura, što je, kako su kazali, više od sredstava koje su uložila druga dva crnogorska mobilna operatera zajedno.

“To je ujedno i potvrda spremnosti Dojče Telekom grupe da nastavi da investira u crnogorsko tržište telekomunikacija”, rekli su iz kompanije.

Telekom je, kako su dodali, obezbijedio potrebne radio-frekvencijske resurse za nastavak poslovanja i pružanje usluga korisnicima mobilne telefonije i za narednih 15 godina.

“Ostvarena je i ambicija Telekoma da osvoji spektar digitalne dividende u opsegu od 800 MHz, koji je postao slobodan nakon prestanka emitovanja analogne televizije, a koji je neophodan za dalji razvoj 4G mreže”, naveli su iz kompanije.

Telekom je pridobio dvije trećine ovog spektra, što će omogućiti superiornu pokrivenost 4G signalom i obezbijediti korišćenje savremenih servisa po najvećim brzinama prenosa podataka i u budućnosti.

„Raduje činjenica da smo u transparentnom i vrlo složenom aukcijskom postupku obezbijedili najbolju poziciju na telekomunikacionom tržištu, osvojivši najveći dio frekvencija za mobilnu mrežu. Uložena sredstva potvrđuju odlučnost Crnogorskog Telekoma da ulaže u tehnološki razvoj koji je osnova za najbolje korisničko iskustvo”, rekao je izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Milija Zeković.

Dodaje da ovakav ishod aukcije garantuje superiornost Telekomove mobilne mreže i za narednih 15 godina.

Osvajanjem radio-frekvencijskih resursa u opsegu 800 MHz, Telekom se obavezao da će signalom pokriti 70 odsto stanovništva do kraja prve godine važenja odobrenja, 85 odsto do kraja druge godine i 95 odsto do kraja treće godine.

Bonus video: