Buše kad procijene uticaj na sredinu

U parlamentu su usvojeni ugovori sa kompanijama Eni i Novatek, zeleno svjetlo čeka grčki Energean Oil
1 komentar(a)
naftna platforma, Foto: Shutterstock
naftna platforma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2016. 18:02h

Izbor kompanija koje će istraživati naftu i gas u crnogorskom podmorju je završen, a istraživanje će početi nakon što izabrani konzorcijumi izrade novu procjenu uticaja na životnu sredinu za ugovoreno područje istraživanja, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

“Nakon toga, počinje istraživanje nafte i gasa u našem podmorju u okviru kojeg će se obaviti seizmička istraživanja, uključujući i istražne bušotine. Prvi period istraživanja, shodno ugovoru, traje četiri, a drugi tri godine”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su podsjetili, u okviru javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore u parlamentu su usvojeni predlozi ugovora sa kompanijama Eni i Novatek za četiri istražna bloka.

Predlozi ugovora sa grčkom kompanijom Energean Oil&Gas za dva istražna bloka usaglašeni su i poslati u parlamentarnu proceduru.

“Od parlamentarne procedure, u okviru koje će ugovori biti razmatrani na nekoliko skupštinskih odbora, zavisi kada će biti stavljeni na dnevni red skupštinskog zasjedanja”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su dodali, u okviru ovog javnog poziva proces je finalizovan.

“Ugovori su standardizovani i neće se mijenjati, osim u tehničkom dijelu koji se tiče broja blokova, pozicije za istraživanje i sl. Dakle, zaključivanju novih ugovora moralo bi prethoditi raspisivanje međunarodnog tendera”, rekli su iz Ministarstva.

Na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika bili su se prijavili i Mediterranean limited i američko-austrijski Marathon Oil i OMV.

Konzorcijum kompanija Marathon Oil i OMV se povukao, a zatim je pismo da se povlači iz posla poslala i kompanija Mediterranean, članica konzorcijuma sa firmom Energean. Tender za istraživanje nafte je raspisan krajem jula 2013, a zatvoren je 15. maja 2014. Tender se odnosi na 13 istražnih blokova u crnogorskom podmorju.

Bonus video: