Savjet CBCG o "švajcarcima": Nije tačno da smo promovisali kredite

Netačna je, kako dodaju, tvrdnja da je Centralna banka promovisala kredite u švajcarskim francima i da ne postoji metodologija za obračun kamata, jer postoji univerzalno prihvaćena metodologija
0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Zoran Đurić
Centralna banka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.09.2016. 15:47h

Savjet Centralne banke saopštio je da su neistinite, proizvoljne i neargumentovane optužbe, koje su iznijete tokom skupštinskog zasjedanja u utorak, da je ta institucija i njeno rukovodstvo učestvovala u koruptivnim radnjama i na tim osnovama sarađivala sa Hypo Alpe Adria bankom.

“CBCG je, od nastanka problema sa kreditima odobrenim u švajcarskim francima u kontinuitetu, profesionalno i na konstruktivan način iznosila svoje stručne stavove i ukazivala na moguća primjenljiva i pravedna rješenja. Svoju profesionalnost i odgovornost Centralna banka je iskazala i u postupku donošenja Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure u julu 2015. godine, kao i u postupku razmatranja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure čije je donošenje u toku, dajući puni doprinos unapređenju predloženih rješenja”, naveli su iz CBCG.

Netačna je, kako dodaju, tvrdnja da je Centralna banka promovisala kredite u švajcarskim francima i da ne postoji metodologija za obračun kamata, jer postoji univerzalno prihvaćena metodologija.

Navode da je i netačna tvrdnja koja je stvorila percepciju u javnosti da su krediti u švajcarskim francima uzimani isključivo radi rješavanja stambenih potreba građana, o čemu najbolje govore podaci da od 129 ustupljenih kredita na 15 najvećih kredita koji su dati u poslovne svrhe, otpada više od 75 odsto vrijednosti svih ukupno ustupljenih kredita, što je više od 50.000.000 eura.

Dodaju da je, između ostalog, netačno da je Hypo banka bez naknade ustupila svoja potraživanja Heti jer je za iznos ustupljenih potraživanja od 66.698.000 eura naplatila 54.103.000 eura.

Bonus video: