Višku službenika u javnoj upravi 2,4 miliona eura

Planirano je da se od 8,88 miliona koliko je potrebno za sprovođenje Strategije, 2,2 miliona obezbijedi kroz potencijalnu donatorsku pomoć, dok je 4,26 miliona namijenjeno za aktivnosti državnih organa
0 komentar(a)
MUP, Foto: Savo Prelević
MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2016. 06:07h

Za reformu javne uprave od ove do 2020. godine planirano je da se potroši 8,88 miliona eura. Od te sume 2,4 miliona usmjeriće se na otpremnine zaposlenih, definisano je Vladinom Strategijom za reformu javne uprave od 2016. do 2020. godine koja je usvojena krajem jula.

Kako se navodi, cilj reformskih aktivnosti do 2020. godine je stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad.

Planirano je da se od 8,88 miliona koliko je potrebno za sprovođenje Strategije, 2,2 miliona obezbijedi kroz potencijalnu donatorsku pomoć, dok je 4,26 miliona namijenjeno za aktivnosti državnih organa.

“Novac planiran za državne organe ne predstavlja trajno uvećanje budžeta za taj iznos već troškove implementacije aktivnosti. Ukupni troškovi primjene strategije predstavljaju 1,2 odsto ukupnih godišnjih troškova za funkcionisanje organa na koje se Strategija odnosi. Samim tim finansijska i fiskalna održivost je obezbijeđena”, navedeno je u dokumentu.

Ako se, kako se dodaje, za aktivnosti planirane Strategijom obezbijede donatorska sredstva, ad hoc troškovi njene primjene će iznositi 0,9 odsto tekućih godišnih rashoda organa koji će je sprovoditi.

Za sprovođenje Strategije zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Svi državni organi koji su uključeni u taj posao o realizaciji pojedinačnih ciljeva izvještavaće MUP i dostavljati mu potrebne podatke.

Strategijom je definisano da se formira Savjet za reformu javne uprave kojim će rukovoditi potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku. U Savjetu će biti predstavnici ključnih institucija za sprovođenje reforme javne uprave (ministri unutrašnjih poslova, finansija, vanjskih poslova i evropskih integracija, za informaciono društvo i telekomunikacje, predstavnik Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici Zajednice opština i pojedinih opština i Uprave za kadrove).

Predstavnicima NVO sektora biće omogućeno učešće u radu, po pozivu.

Formiranjem Savjeta prestaće potreba za koordinacionim tijelima koja su do sada na administrativnom nivou koordinirala reformu javne uprave.

MUP će jednom godišnje u saradnji sa svim odgovornim institucijama pripremati izvještaj o sprovođenju Strategije za Vladu, a na šestomjesečnom nivou izvještavaće Savjet za reformu javne uprave.

Uz vladavinu prava i ekonomsko upravljanje u Strategiji proširenja za 2015. godinu Evropska komisija (EK) je navela reformu javne uprave kao jedan od tri stuba procesa proširenja.

“Uspostavljanje funkcionalnije javne uprave predstavlja jedan od glavnih izazova procesa evropskih integracija koji direktno utiče na sposobnost vlada da pružaju javne usluge i podstiču konkurentnost i rast. Zato treba uložiti dodatne napore kako bi se javna uprava poboljšala na svim nivoima”, stav je EK.

Povećan broj organa uprave

Sistem državne uprave čini 55 organa - 16 ministarstava i 39 drugih organa uprave, od kojih su većina (23 organa) u sastavu ministarstava. To je rezultat reforme iz 2012. godine kada je dio organa uprave dobio status organa uprave u sastavu ministarstva.

“Očekivanja od uvođenja organa uprave u sastavu ministarstva bila su smanjenje broja samostalnih organa državne uprave, bolja funkcionalna povezanost između organa uprave i resornih ministarstava, jačanje odgovornosti i efikasnosti u njihovom radu. Ali, ukupan broj organa državne uprave, računajući i organe uprave u sastavu ministarstava porastao je u proteklom periodu što predstavlja negativan trend u odnosu na ono što je bilo planirano”, konstatovano je u dokumentu.

Dodaje se da još nije sprovedena sistematska analiza o funkcionisanju i finansijskim efektima implementacije instituta „organa uprave u sastavu ministarstva“, te da će ona biti urađena u narednom periodu.

Nove opštine nestabilne

U Strategiji se navodi da je potrebno da se pooštre i racionalizuju kriterijumi za formiranje novih opština.

“Imajući u vidu to da novoosnovane opštine nemaju kapaciteta da obezbijede stabilno funkcionisanje, odnosno vršenje poslova lokalne samouprave, ključni izazov odnosi se na zaustavljanje formiranja novih opština koje ne odgovaraju konceptu snažnih opština sa visokim kapacitetom za vršenje poslova na lokalnom nivou”, istaknuto je u dokumentu.

Konstatovano je da je potrebno obezbijediti finansijsku održivost i dobar finansijski kapacitet opština, uravnoteženjem prihoda sa njihovim poslovima i zakonskim obavezama.

Bonus video: