Nurković: Vlada nije odustala od gradnje mosta Verige

"Opredjeljene Vlade je da se radi projekat kad se za to stvore zakonski uslovi", kazao je Nurković
1490 pregleda 5 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Screenshot (Youtube)
Osman Nurković, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 14.12.2018. 14:40h

Posao ekspertsko-pregovaračkog tima koji je Vlada izabrala da pripremi model za izbor potencijalnog investitora za izgradnju mosta Verige sa zaobilaznicom oko Tivta je usporen, jer organizacija Unesko mora da da saglasnost na posebnu dokumentaciju koja mora da se uradi shodno odredbama rostornog plana posebne namjene za obalno područje.

"Vlada nije odustala od ovog projekta i ja ga smatram jednim od priorteta u radu ministarstva saobraćaja. Bez obobrenja Unesko-a na idejni projekat i "hi studiju" ( studija vezana za ekologiju) dovelo bi se u pitanje skidanje Kotora sa Unesko liste. Opredjeljene Vlade je da se radi projekat kad se za to stvore zakonski uslovi" kazao je ministar saobrćaja i pomorstva Osman Nurković u parlamentu.

Ministra je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao u kojoj je fazi realizacija projekta mosta Verige i da li je Vlada od njega odustala.

Nurković je, između ostalog, kazao da je 2017. godine urađeno idejno rješenje mosta sa prilazni msaobraćajnicama, studija opravdanosti njegove izgradnje i elaborat zaštite životne sredine.

Damjanović je podsjetio da je Vlada formirala još prije tri godine ekspertsko-pregovarački tim 15 članova koji treba da pripremi model za izbor potencijalnog investitora za izgradnju mosta Verige sa zaobilaznicom oko Tivta.

"Povod za ovo pitanje je dijalog koji smo imali prošle godine kada ste kazali da postoji interesovanje iz Azerbjedžana za ovaj projekat. Ekspertski tim dobija značajne apanaže koje plaća Monteput i prije nego se ušlo u taj projekt trebali smo znati šta su nam obaveze. Most se radi zbog potrebe projekta Porto Novi, pa je onda trebalo razmišljati da i on bude obaveza investitora" kazao je Damjanović.

Bonus video: