Konačna odluka o "švajcarcima" sjutra na vanrednoj sjednici

Za predlog su glasali poslanci DF -a, Aleksandar Damjanović (SNP), Goran Tuponja (Pozitivna) , kao i predstavnci bošnjačke i albanske manjine u odboru Almer Kalač i Nik Đeljošaj. Poslanici DPS-a nijesu glasali, a sjednici nijesu prisustvovali Srđan Milić (SNP) i Damir Šehović (SD)
94 pregleda 3 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2016. 18:08h

Poslanici sjutra treba po drugi put da se izjasne o izmjenama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Cilj tog akta da se konverzija primijeni na kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adiko banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Predlog zakona, čiji je podnosilac poslanik DF- a Nebojša Medojević, krajem jula nije dobio potrebnu većinu, zato što je nedostajao jedan opozicioni glas. Predlog je imao podršku manjina, dok je DPS ostao uzdržan jer su se priklonili stavu Centralne banke (CBCG) da nova rešenja nijesu pravična. Medojević je potom predao ponovo izmjene u skupštinsku proceduru, pošto je sakupio 39 potpisa poslanika kako bi se održala vanredna sjednica.

Stav vrhovne monetarne institucije je da bi se jedna grupa klijenata dovela u neravnopravan položaj u odnosu na druge. To su danas ponovili na skupštinskom Odboru za ekonomiju koje se izjasnio o novim izmjenama.

Za predlog su glasali poslanci DF-a, Aleksandar Damjanović (SNP), Goran Tuponja (Pozitivna), kao i predstavnci bošnjačke i albanske manjine u odboru Almer Kalač i Nik Đeljošaj. Poslanici DPS-a nijesu glasali, a sjednici nijesu prisustvovali Srđan Milić(SNP) i Damir Šehović (SD).

Direktor sektora za kontrolu banka u CBCG Darko Bulatović objasnio je da bi se primjenom metodologije koju je u ime klijenata banka predložio Medojević klijenti Hete bili u povlašćenom položaju, jer bi imali nižu kamatnu stopu.

“Saglasni smo sa predloženom kamatnom stopom, ali bi se ona primjenom nove metodologije značajno izmijenila. U Hrvatskoj je primijenjena ista metodologija za obračun kredita kod banke i kod ustupljenih kredita trećim licima, dok kod nas to nije uslučaj. Uz to, kod Hete se nalazi 15 kredita koji čine 80 odsto ukupnog portfolija tih kredita i oni nijesu stambeni” objasnio je Bulatović.

CBCG je dala svoje amandmane još prije julskog glasanja , ali oni u potpunosti nijesu uvršteni u predlog izmjena.

Medojević je ponovo optužio CBCG da štiti Adiko banku i najavio je “ ukrštanje političkih stavova” na plenarnoj sjednici.

“Način na koji Heta postupa sa klijentima je zelenašenje sa elementima korupcije i organizovanog kriminala.Moraćemo ukrstiti političke stavove. Za nas je važnije mišljenje sudskog vještaka i Vrhovnog suda nego CBCG koja je dužna da primijeni zakon i koja nema ustavna ovlašćenja da ga tumači” kazao je Medojević.

On je kazao da je banka falsifikovala dokumentaciju što je utvrdio sudski vještak, te da je loše što u Crnoj Gori opozicija predlaže rešenje tog problema, umjesto da to rade CBCG I Vlada( Ministarstvo finansija).

Njegov kolega Radojica Živković kazao je da je HAAB promijenila ime u Adiko kako bi prikrila sve što je radila.

DPS najavio amandmane

Poslanici DPS -a i juče su podržali CBCG, a najavili su amandmane na predlog zakona kako bi se primijenila jedinstvena metodologija za obračun kamatne stope.

“Ovaj problem je treba odavno da se riješi. Za nas je validan stav CBCG i mi ćemo amandmanima pokušati da ispavimo diskriminaciju” kazao je Zoran Jelić (DPS).

Kalač i Đeljošaj su kazali da se mora riješiti problem koji imaju građani, te da je to trebali uraditi ranije.

Bonus video: