Manjinski akcionari DKP-a poručili poslanicima: Poštujte Ustav prilikom glasanja

"Zaključci Anketnog odbora vjerno prikazuju činjenično stanje"
2 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.08.2016. 06:46h

Udruženja za zaštitu manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju poručilo je poslanicima u Skupštini da prilikom glasanja o predlogu zaključaka Anketnog odbora postupe po Ustavu, a ne po sopstvenoj ili političkoj volji.

U pismu poslanicima podsjećaju na normu iz čl. 85 stav 2 Ustava koja glasi: "Poslanik ima pravo (obavezu) da poslaničku funkciju obavlja profesionalno".

“Svako drugo postupanje poslanika da glasa po sopstvenoj volji ili političkoj, bila bi zloupotreba poslaničke funkcije, u smislu citirane ustavne norme”, rekao je direktor Udruženja Žarko Knežević.

On se obratio predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandru Damjanoviću i zamolio ga, uoči vanrednog zasjedanja Skupštine, da njihovo saopštenje dostavi svim poslaničkim klubovima i poslanicima.

"Poštovani poslanici, imate pred sobom predlog zaključaka Anketnog odbora koji vjerno i autentično prikazuje činjenično stanje o lažnom stečaju nad DKP-om. Takođe, raspolažete sa našim informacijama na istu temu, te i sa saznanjem da Specijalno državno tužilaštvo vodi više istraga o privrednom kriminalu na štetu države i manjinskiha akcionara", naveo je Knežević.

Iz Udruženja ističu da nije sporno da je stečajni upravnik prodao predmetne nepokretnosti stečajnog dužnika u vrijeme kada mu to zakon zabranjuje, što predstavlja krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Knežević je napomenuo da su manjinski akcionari odavno upozoravali i opominjali nadležne državne organe da će DKP postati žrtva privrednog kriminala, ali od tih apela "nije bilo nikakvog reagovanja, pa je kriminal mogao da i dalje, nesmetano, obavlja svoj posao".

"Naše interesovanje u vezi sa predlogom zaključaka Anketnog odbora je veliko, budući da smo suvlasnici sa državom, sa 48,83 odsto akcijskog kapitala. Ipak, ima i onih državnih institucija koji umiju i hoće da profesionalno obavljaju povjerene im funkcije. Tako je, u razumnom roku, VDT Ivica Stanković konstatovao da se u radnjama pojedinih lica stiču obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl. 272 Krivičnog zakonika. U međuvremenu, istraga je proširena i na jedno pravno lice”, dodao je Knežević.

On je naveo da je država zaboravila da je DKP, pod raznim imenima, punio njen budžet za više od jednog vijeka.

"Izazivači najštetnijeg stečaja kod nas nikako da prestanu da i dalje prave štetu državi, pa su pod izgovorom dokapitalizacije tzv. Novog duvanskog kombinata zaključili ugovor sa kompanijom BMJ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata", navodi se u obraćanju poslanicima.

Kasni remont mašina i nova zgrada

Prema riječima Kneževića, ugovor o dokapitalizaciji Novog duvanskog ima sve elemente ništavog, simuliranog ugovora. On naglašava činjenicu da tzv. investitor upravlja tim preduzećem iako “u njega nijedan euro nije uložio”.

"Naša teza dodatno se jača činjenicama da tzv. investitor nije još izvršio ni remont mašina za proizvodnju cigareta, iako po ugovoru kasni više mjeseci. Za novu fabričku zgradu ni temelji nijesu iskopani", navodi Knežević.

Bonus video: