"Uništavaju Verige kao što je Islamska država uništavala u Siriji"

Jokić i Bečić su o svemu obavijestili i ministra kulture Pavla Goranovića od kojeg su zatražili da oglasi ništavim Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara od 9. marta ove godine, da nakon toga o svemu obavijesti Građevinsku inspekciju koja bi zaustavila gradnju i pokrene postupak razrješenja dužnosti direktorke Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastasije Miranović
186 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2016. 18:19h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i šef opštinskog odbora te stranke u Kotoru Vladimir Jokić prijavili su danas Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću niz sumnjivih okolnosti koje prate gradnju objekta na lokalitetu Turski rt – Verige u Kotoru, i zatražili od njega da što prije otvori izviđaj i zaustavi, kako tvrde, nezakonito postupanje kojim se toj opštini nanosi neprocjenjiva šteta uništavanjem kulturnih dobara.

„Gospodinu Stankoviću smo uputili zahtjev da podnese predlog za oglašavanje ništavim rješenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara kojim se daje saglasnost za konzervatorski projekat“, istakao je Jokić na konferenciji za novinare upriličenoj danas tačno u podne u prostorijama Demokrata u Podgorici.

On je, sa najbližim saradnicima, predstavio hronologiju događaja, prateću dokumentaciju i naveo da je firma Hefesta DOO 14. juna ove godine od JP Morsko dobro dobila rješenje kojim se odobrava postavljanje montažno-demontažnog objekta, a na osnovu dostavljenih saglasnosti, nakon čega je počela sa radovima na ovoj lokaciji.

Pomenuta firma gradi ugostiteljski objekat „Infinity bar“ na pomenutom lokalitetu koji je zaštićeno kulturno dobro.

Jokić i Bečić su o svemu obavijestili i ministra kulture Pavla Goranovića od kojeg su zatražili da oglasi ništavim Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara od 9. marta ove godine, da nakon toga o svemu obavijesti Građevinsku inspekciju koja bi zaustavila gradnju i pokrene postupak razrješenja dužnosti direktorke Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastasije Miranović.

„Miranović je nesavjesnim radom dozvolila da se trajno naruši lokalitet koji ima status kulturnog dobra“, istakli su, između ostalog, Bečić i Jokić u obraćanju ministru Goranoviću.

Iako su imali zakonsku obavezu utvrđivanja tačnih činjenica Uprava i direktorica Miranović, kako je Jokić naglasio, „nijesu provjerili pravni osnov po kojem je Hefesta tražila pomenutu saglasnost“.

„Broj ugovora koji je navela Hefesta predstavlja izjavu drugog pravnog lica datu JP Morsko dobro datu 17. marta i u ovom slučaju predstavlja grubi falsifikat učinjen od strane odgvornog lica u Hefesti“, tvrdi Jokić koji je novinarima podijelio izjavu koju je potpisala sasvim druga firma „Carpe Deim Boka Bay“ DOO.

Predstavnik OO Demokrata iz Kotora Dragan Šepelj kazao je da je kulturna baština Kotora napadnuta na „najgrublji i najprimitivniji način“, na način kao što to radi ISIL u drevnim gradovima Sirije.

„Ono što nije palo na um raznim imperijama i državama koje su isticale svoje zastave nad Kotorom, zoreći se ovim lijepim gradom, i njegovim posebnim mjestzima uz obalu, uspjelo je administraciji nekih ministarstva Vlade Crne Gore sa posebnim naglaskom na ono na čijem je čelu Branimir Gvozdenović“, istakao je Šepelj.

Hefesta je sa JP Morsko dobro dana 11.03.2016. godine zaključila Ugovor o korišćenju morskog dobra, a isti je potpisan 06.04.2016. godine, kada je počeo da proizvodi pravno dejstvo.

Pejović: Vlasnici Hefeste Pavlović i Šćepanović

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 5. maja 2015. donijelo Izmjene i dopune plana objekata privremenog karaktera od 2013. do 2015. godine. Tim dokumentom na lokaciji Verige, predviđeno je postavljanje tzv. montažno-demontažnog objekta površine 190 m2.

“Dan prije donošenja ovog dokumenta, Hefesta vrši promjenu u svojoj vlasničkoj strukturi, te se kao osnivač, sa 50 odsto učešća upisuje, pored Luke Pavlovića i Aleksandar Šćepanović“, kazao je Dejan Pejović, sekretar OO Demokrata Kotora.

On je napomenuo da je u avgustu 2015. u zvaničnoj posjeti Kotoru boravio je ministar održivog razvoja Gvozdenović. “Indikativno je da je u okviru zvanične delegacije ministra Gvozdenovića, lica pod čijom je nadležnošću je donošenje plana objekata privremenog karaktera, u potpunom neskladu sa praksom, boravio i Luka Pavlović, osnivač Hefesta DOO., koji tom prilikom pokušava pridobiti službenike opštine za davanje saglasnosti za nastavak procesa”, naveo je Pejović.

Galerija

Bonus video: