Sindikat da Čivoviću plati još 2.700€

Ta presuda još nije izvršena jer nije prodat plac sindikalne organizacije od čega bi trebalo da se isplati ovo potraživanje koje sad ukupno iznosi 17.600 eura.
0 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.08.2016. 18:51h

Bivši radnik Rudnika boksita u stečaju Rašo Čivović, kojem prije više od pet godina jedinom nije isplaćena otpremnina prema socijalnom programu, dobio je od Višeg suda i drugu pravosnažnu presudu po osnovu koje Samostalni sindikat preduzeća treba da mu isplati dodatnih 2.700 eura.

Prethodno je sud presudio da Samostalni sindikat Rudnika boksita isplati Čivoviću 14.900 eura.

Ta presuda još nije izvršena jer nije prodat plac sindikalne organizacije od čega bi trebalo da se isplati ovo potraživanje koje sad ukupno iznosi 17.600 eura.

“Ova presuda odnosi se na to što su me po svakoj godini staža zakinuli po 100 eura. U trenutku pisanja socijalnog programa imao sam 27 godina radnog staža, pa i presuda iznosi 2.700 eura plus sudski troškovi, a to me sljeduje kao invalida rada. Ovo je druga presuda kako Sindikat gubi u sporu sa mnom. Gospodi samozvanim sindikalcima neće značiti da smo završili sporove jer će morati platiti i izgubljenu dobit za pet godina od kada za mene nije realizovan socijalni program”, naveo je Čivović.

On godinama javno upozorava činovnike Vlade “da je diskriminisan” u odnosu na sve bivše radnike nikšićke kompanije.

Čivović tvrdi da su sindikalci Boksita ”za svaki štrajk potrošili na stotine hiljada eura, a da nijesu uspjeli u svojim zahtjevima”.

“To znači da je svaki štrajk bio režiran i da su samo sindikalci izlazili sa većom platom i dobijenim voznim parkom. Tokom štrajka 2010, više od 300 radnika nije primilo platu za jun, jul, avgust sve zahvaljujući Samostalnom sindikatu i njihovim advokatima. Sindikalci nikome nijesu polagali račune za utroseni novac, a radi se o milionskim iznosima pa tako ovih dana slažem kockice”, dodao je Čivović.

Stečaj u Boksitima pokrenut je u drugoj polovini novembra 2013. zbog duga CKB-a.

Ruske kompanije rukovodile su Boksitima od 2006. do sredine 2013. godine.

U septembru 2015. imovinu Rudnika boksita kupio je nikšićki Uniprom, biznismena Veselina Pejovića.

Bonus video: