Vujović: Katnić i Žugić zadržavali naplatu milionskih poreza tokom 2012.

Vujović je rekao da je dio dokumentacije, koji ukazuje na sumnjive aranžmane, dobio od građana
15 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Vlada Crne Gore
Milorad Vujović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.08.2016. 11:40h

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović danas će dostaviti glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću dokumentaciju koja ukazuje da je Ministartsvo finansija tokom mandata ministara Miliorada Katnića i Radoja Žugića zadržavalo dokumentaciju, na osnovu koje su pojedina preduzeća izbjegla da plate poreski dug državi.

On je to rekao na pres konferenciji u Vladi, nakon što je sa kolegama - ministrom rada Borisom Marićem i ministrom poljoprivrede Budimirom Mugošom objavio da kao nestranačke ličnosti ostaju u Vladi izbornog povjerenja radi dalje kotrole mogućih zloupotreba državnih resursa.

Vujović je rekao da je poreska inspekcija u periodu od 2012. do 2014.utvrdila da mobilni operater "Telenor" nije platio poreski dug. "Nalaz je imao impozantnu cifru, ali oni su uložili žalbu kojom je poništena prvostepena odluka. Inspekcija je ponovila nalaz, operater je platio značajan dio duga,ali ne čitav, pa je predmet zadržan u fioci Ministarstva finansija i nije riješen do danas. Očekujem da specijalni tužilac na bazi vještačenja utvrdi šta se dogodilo,"rekao je Vujović,napominjući da se sve dešava 2012.kad su bili parlamentarni izbori. Od 2010. do kraja 2012.ministar finansija bio je Milirad Katnić, a zatim je izabran Radoje Žugić.

Ista procedura, kako je naveo, ponovljena je u slučaju "Sosiete ženeral banke", a zatim i "Rokšpeda"- gdje je iznos duga bio znatno manji. Bivši ministar Katnić sada je u bordu "Sosiete zeneral banke", dok je Žugić savjetnik premijera.

Vujović je objasnio da su opozicioni zvaničnici u Vladi suočeni sa opstukcijama dostavljanja dokumentacije, posebno od strane Savjeta za privatizaciju i da je veliki dio dokumentacie proglašen tajnim bez uporišta u zakonu.

Vujović je objasnio da su opozicioni zvaničnici u Vladi suočeni sa opstukcijama dostavljanja dokumentacije

Vujović je rekao da je dio dokumentacije, koji ukazuje na sumnjive aranžmane, dobio od građana.

Objasnio je da još nije uspio da dobije odgovor zbog čega nikada nije odlučivano o otpremninama za 700 radnika cetinjske "Košute".

On je podsjetio da je trenutno poreski dug 770 miliona eura,od čega je 500 miliona gotovo nenaplativo.

"Postavlja se pitanje analize odgvoornosti javnih funkcionera koji su onemogućili da on bude naplativ,"kazao je Vujović.

Vicepremijer je naveo primjer A2A koji Rudniku Uglja duguje oko 40 miliona, dok je poreski dug "Rudnika" 15 miliona,zapitavši ima li tu smisla.

On je najavio da će se interesovati i za privatizaciju "Zetafilma".

Vlada će se danas baviti,kako je rekao,konstatovanjem ostavki četvorice kontrolora iz GP URA, a on će se založiti da na njihova mjesta budu postavljeni ponovo predstavnici opozicije jer to proizilazi iz Sporazuma o slobodnim izborima.

Mnistar rada Boris Marić je najavio da će u narednih petnaest dana ponovo da analiziraju dosadašnji učinak.

"Nakon toga se mogu desiti opet preispitivanja u pogledu našeg ostanka. Smatrali smo da je do sada bilo smisla da ostanemo u Vladi", naglasio je on.

Ministar poljoprivrede je kazao da se oni trude da dokažu da crnogorska politika ima alternativu.

"Ostaćemo još neko vrijeme i pokušati nešto da promijenimo", poručio je Mugoša, navodeći da je netačan utisak koji se stvara u javnosti da se povećava poljoprivredna proizvodnja.

Bonus video: