Kapovci traže reviziju sudskog postupka: Ići će i do Strazbura

Očekuju da će Vrhovni sud uzeti u obzir njihove argumente, a posebno nalaz nezavisnog vještaka ekonomske struke
1 komentar(a)
KApovci, radnici KAP-a, Foto: Luka Zeković
KApovci, radnici KAP-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2016. 16:07h

Advokati dviju sindikalnih organizacija Kombinata aluminijuma (KAP) i bivših radnika fabrike, podnijeli su zahtjev Vrhovnom sudu za revizuju sudskog postupka u kojem su sadašnji i bivši radnici ostali bez potraživanja od 4.224.302 eura iz Stambenog fonda.

Ovlašćeni predstavnik 420 bivših radnika Nikola Raković očekuje da će Vrhovni sud uzeti u obzir sve njihove argumente, a posebno nalaz nezavisnog vještaka ekonomske struke Hamida Šabovića.

“Šabović je lijepo objasnio čija su to sredstva i za koju namjenu su bila opredijeljena. U slučaju negativne odluke Vrhovnog suda ići ćemo dalje, do suda u Strazburu“, poručio je Raković.

Apelacioni suda odbio je prije nekoliko mjeseci žalbu Sindikalne organizacije radnika proizvodnje alumijuma i Sindikata KAP-a, i potvrdio presudu Privrednog suda kojom je odbijen zahtjev tužilaca (sadašnjih i bivših radnika) kojim su tražili da se utvrdi da je osnovano potraživanje na ime nenamjenski potrošenog novca iz Stambenog fonda.

Tužbenim zahtjevom oni su potraživali nenamjenski potrošena sredstva sa računa "Depozit za stambenu izgradnju". Privredni sud je odbio tužbeni zahtjev zbog nedostatka aktivne legitimacije na strani tužilaca, a tu odluku potvrdio Apelacioni sud.

“Za nas nije iznenađenje presuda Apelacionog suda, kao ni Privrednog suda koji je utočište svega onoga što je protivno kodeksu suda, zakonima, pravilima i pravdi. To nigdje nema…Šta znače ostali sudovi poslije Privrednog? To su samo dodavači već donijetih odluka. Imamo još povjerenje u Vrhovni sud da će donijeti odluku o reviziji ovog sudskog postupka”, kazao je “Vijestima” bivši šef Sindikata KAP-a Svetozar Stojović. On je 2. novembra 1996. potpisao sa tadašnjim državnim poslovodstvom KAP-a odluku o formiranju Stambenog fonda za potrebe radnika KAP-a.

Račun za ovu namjenu nalazio se kod CKB-a do 15. maja 2014. kada je stečajni upravnik Veselin Perišić tražio da se zatvori i novac prenese na žiro-račun KAP-a u stečaju.

“Od najviše sudske instance očekujemo za nas pozitivnu odluku. Ključno je da sud prepozna vlasništvo i za koju namjenu se niz godina izdvajao novac. Bivši radnici KAP-a, njih 420, su se umiješali u ovaj sudski postupak, a nalaz vještaka potvrdio je da novac sa ovog računa niko nije smio da potroši. Nadamo se da će ovaj novac biti vraćen radnicima KAP-a”, zaključio je Raković.

Bonus video: