Sastanak zbog "švajcaraca": Skoro dogovorili izmjene zakona

“Složili smo se da je Zakon o konverziji stupio na snagu i da treba da se primjenjuje u cjelosti"
1 komentar(a)
Dragomir Ćalasan, Foto: Luka Zeković
Dragomir Ćalasan, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2016. 07:44h

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) i Centralne banke (CBCG) usaglasili su juče na sastanku u Ministarstvu finansija najvažnije stvari u vezi sa izmjenama Zakona o konverziji švajcarskih franaka u eure. Iz CEZAP-a su “Vijestima” kazali da je nakon jučerašnjeg sastanka otvoren put za usvajanje izmjena Zakona na sjednici parlamenta zakazanoj za 30. avgust.

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan rekao je da su sa CBCG utvrdili nesporna pitanja.

“Složili smo se da je Zakon o konverziji stupio na snagu i da treba da se primjenjuje u cjelosti. Ranije to nije bio slučaj, bilo je opstrukcija da se ne primjenjuje Zakon na Hetu. Dakle, on se primjenjuje u cjelosti na sva lica i to je na osnovu onoga pravnog stava Vrhovnog suda”, kazao je Ćalasan.

Podsjeća da taj pravni stav kaže da se Zakon o konverziji primjenjuje na banke, finansijske organizacije i treća lica. Treća lica su Heta i druge faktoring kompanije.

“Dalje smo konstatovali da je kamatna stopa 8,2 odsto i da je fiksna i primjenjuje se na sve klijente. Onda smo rekli da je ugovorni rok određen samim ugovorom i da se on primjenjuje onako kako su to ugovorile ugovorne strane”, naveo je Ćalasan.

Predstavnici CEZAP-a i CBCG su se, kako je dodao, složili i da su donošenjem Zakona postale ništavne odredbe u ugovorima o promjenjivoj kamatnoj stopi i primjeni valutne klauzule. Umjesto promjenljive sad je fiksna kamatna stopa, a ne primjenjuje se valutna klauzula već se utvrđuje dug u trenutku zaključenja ugovora.

“Na kraju smo usaglasili da su Hypo Alpe Adria banka, Heta i Hypo Alpe Adria International AG (majka banka) da su povezana lica i da se shodno tome odredbe zakona primjenjuju na povezana lica”, rekao je Ćalasan.

On je kazao da su ostala sporna više tehnička pitanja, pa su se dogovorili da se napravi prečišćen tekst i dostavi predlagaču, poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću koji će ga uključiti u dostavljene amandmane.

Onda će se taj tekst dostaviti Odboru za ekonomiju, a zatim Ministarstvu finansija i Centralnoj banci.

“Oni će dati eventualne primjedbe a mi ćemo pokušati dati doprinos kako bi se izbjegli i ti evntualni neporazumi tako da je otvoren put da se 30. avgusta izmjene Zakona usvoje konsezusom ili većinom glasom”, kazao je Ćalasan.

CBCG: Korekcijom rješenja poboljšati predlog zakona

Iz Centralne banke su saopštili da su prilikom donošenja važećeg Zakona o konverziji i sada kada se predlažu njegove izmjene, profesionalizam iskazali davanjem stručnih mišljenja za unapređenje teksta predloženih zakonskih odredbi, čak do forme amandmana.

“Nastavljajući da iskazuje svoj profesionalni odnos, Centralna banka je juče, saglasno dogovoru Ministra finansija i guvernera Centralne banke, obezbijedila učešće svojih predstavnika na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i korisnika kredita u švajcarskim francima. Na sastanku su razmotrena određena sporna pitanja i dogovoreno je da se u daljoj proceduri donošenja ovog zakona preduzmu aktivnosti na odgovarajućoj korekciji rješenja iz predloga navedenog zakona”, rekli su iz CBCG.

Bonus video: