Vlasnik Željezare vratio osmočasovno radno vrijeme

Nakon protesta sindikalne organizacije zbog rada od 12 i 20 sati dnevno, upravu nikšićke fabrike posjetila i Inspekcija rada
9 komentar(a)
Željezara Kovačnica, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Kovačnica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.08.2016. 05:33h

Ovog vikenda u Čeličani, ključnom pogonu nikšićke željezare Toščelik, radnici su radili normalne smjene, bez nezakonitog prekovremenog rada, kao što je to bio slučaj prethodnog vikenda, kada je reagovala Sindikalna organizacija i pozvala nadležne inspekcijske službe da izvrše kontrolu.

"Dobro je da radnici nijesu ponovo radili po 12 sati, a neki i po dvadesetak kao prošlog vikenda, jer toliki rad na tako opasnim mjestima može izazvati posljedice kako po zdravlje radnika, tako i po njihovu bezbjednost i bezbjednost drugih radnika“, kazao je za „Vijesti“ predsjednik Sindikalne organizacije Pero Kadović.

Od proizvodnih pogona u željezari rade Kovačnica i Čeličana, a razlog prekovremenog rada bila je jeftina struja vikendom.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, inspekcijske službe posjetile su nikšićku fabriku koja je od juna 2012. godine u rukama Tosiali Holdinga - Toščelika iz Turske. Inspekcija rada prošle godine kaznila je Toščelik sa 5.460 eura zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu.

Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije Toščelik Nikšić i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. Inspektori su uvidom u radne liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u Čeličani, vatrostalnom, mašinskom i elektro održavanju, utvrdili da je većina radnika u periodu od 1. do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

“Nadamo se da će i drugi problem biti riješen. Poslodavac bez dana obuke šalje radnike da obavljaju poslove za koje nijesu kvalifikovani, poput poslova kranovođe, a sve to može da izazove posljedice”, kazao je Kadović.

U Željezari je trenutno uposleno oko stotinu stalnih radnika i dvaput više ugovoraca.

"Glavni razlog ovakvog ponašanja poslodavca je nepotpisivanje pojedinačnih kolektivnih ugovora kojim bi bila definisana kako naša prava i obaveze, tako i prava i obaveze poslodavca. To je propust koji je Vlada napravila prilikom prodaje Željezare i nadamo se da će poslodavac shvatiti značaj pojedinačnih kolektivnih ugovora i isti potpisati sa radnicima“, kazao je Kadović.

Toščelik je bivšu Željezaru, u koju je bio uveden stečaj, kupio za 15,1 milion eura i obećao da će u fabriku za nekoliko godina uložiti 35 miliona i zaposliti do 550 radnika.

Bonus video: