Radnici Plantaža se žale na obračun zarada

“To firma ne radi, iako upiše u našim platnim listama da su tu obavezu ispunili. Kad dođemo u Sosiete ženeral da podignemo plate, kažu nam da su nam odbili to što nam je već jednom odbijeno, jer im niko nije uplatio ni centa iz naše firme po osnovu kredita", kaže radnik.
103 pregleda 5 komentar(a)
Verica Maraš, Foto: Savo Prelević
Verica Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.08.2016. 18:15h

Radnici Plantaža koji primaju platu u Sosiete ženeral banci žale se da im se mjesečne obaveze za kredite obračunavaju duplo, mimo pravila. Oni tvrde da firma na njihovim platnim listama upisuje da im je od plate odbila iznos po osnovu kredita. Međutim, kada uzmu platu i banka im odbije isti iznos kao firma.

"To je nečuveno. Radimo krvavo za naše plate, a ne možemo ni da podignemo iznos koji smo zaradili. Šta je u pitanju, nijesmo sigurni”, rekao je “Vijestima” jedan od radnika Plantaža.

Prema njegovim riječima, obaveza firme je da iznos koji odbije po osnovu kredita uplati banci.

“To firma ne radi, iako upiše u našim platnim listama da su tu obavezu ispunili. Kad dođemo u Sosiete ženeral da podignemo plate, kažu nam da su nam odbili to što nam je već jednom odbijeno, jer im niko nije uplatio ni centa iz naše firme po osnovu kredita", kaže radnik.

Dodaje da može samo da sumnja gdje je taj novac završio.

"To nijesu male pare. Neko je to stavio sigurno u džep, a nas oštetio. Vidimo dobro šta se dešava oko nas. Prepravljanje podataka o poslovanju, milionska zaduživanja, čašćavanja osoba, firmi, NVO... bliskih vlasti novcem koji zaradimo od prodaje vina. Birokratija ta nepočinstva nesmetano radi na čelu sa direktoricom Vericom Maraš, koja gle čuda ima funkciju i u Sosiete ženeral banci. Interesantno je da radnici koji primaju platu u drugim bankama nemaju nikakav problem", kazao je jedan od zaposlenih u Plantažama.

Maraš je član borda Sosiete ženeral banke. Iz uprave Plantaža nijesu odgovorili na pitanja da li se i zašto radnicima dva puta odbijaju obaveze po osnovu kredita.

“Vijesti” su u julu objavile da su Plantaže od početka godine, odobrile oko 70 hiljada eura za donacije i sponzorstva. Prema podacima koje je dobila član Odbora direktora po leks specijalisu Tina Raičević, pojedinačno najvrednije sponzorstvo odobreno je Košarkaškom klubu “Budućnost” od 30.000 i Olimpijskom komitetu 25.000 eura.

Odbor direktora Plantaža prihvatio je zahtjev Fonda za razvoj Kuča “Marko Miljanov” i odobrio donaciju od 3.000 eura za proširenje dijela puta na dionici Preoč - Kržanja.

Isti iznos odobren je kao donacija slikarki Tatjani Burzanović za organizaciju izložbe slika u Nju Delhiju i Kalkuti u Indiji. Iznos od 3.000 eura doniran je i Fondaciji “Sveti Petar Cetinjski” za izdanje i štampanje monografije “Vladimir Dukljanski”.

Iznosu od 2.000 (plus PDV) bord je dodijelio za publikacije “Mi, sami” na zahtjev “Nove Pobjede”....

Tužilaštvo je provjeravalo poslovanje Plantaža nakon prošlogodišnje prijave članova bivšeg menadžmenta zbog sumnje da je uprava sastavljala lažne bilanse. Poslije uručenog otkaza ugovora o radu u avgustu prošle godine i napuštanja Plantaža, bivša finansijska direktorica kompanije Valerija Saveljić podnijela je dvije krivične prijave protiv izvršne direktorice Verice Maraš i još nekoliko osoba.

Specijalno tužilaštvo završilo je izviđaj i utvrdilo da nema elemenata postojanja organizovanog kriminala u toj kompaniji, niti drugih krivičnih djela iz njihove nadležnosti.

Bonus video: