Korisnici "švajcaraca" traže pomoć od Ministarstva finansija: Da sa CBCG nađu rješenje

Konjević će sastanak sa predstavnicima CBCG organizovati u ponedjeljak, kako bi se riješila sporna pitanja u primjeni Zakona
2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2016. 18:44h

Predstavnici korisnika kredita u švajcarskim francima juče su razgovarali sa ministrom finansija Raškom Konjevićem koji je, kako je saopšteno, preuzeo obavezu da organizuje sastanak sa predstavnicima Centralne banke (CBCG).

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da će sastanak biti održan u ponedjeljak, u susret održavanju predstojeće sjednice Skupštine, u cilju pronalaženja optimalnog zakonskog rješenja, prihvatljivog za obje strane, koje će dominantno uvažiti princip pravednosti.

“Na sastanku sa Konjevićem, kojem je prisustvovao i sudski vještak finansijske struke, razmotrena su sva pitanja u duhu iznalaženja najboljeg rješenja za primjenu Zakona o konverziji švajcarskih franaka u eure,na taj način što banka ne bi bila oštećena, a klijenti banke bili adekvatno rasterećeni”, saopštili su “Vijestima” predstavnici klijenata Adico banke (bivše Hypo Alpe Adria).

Oni smatraju da Zakon treba da se odnosi na sve zaključene kredite bez obzira na trenutni status pojedinačnih kredita.

“Zajednički je konstatovano da se navedena problematika ne odnosi na Ministarstvo finansija sem u dijelu veze Ministarstva finansija i CBCG, jer je u pitanju problematika za čiju kontrolu je zadužena CBCG. Konjević je preuzeo obavezu da kontaktira guvernera CBCG i da pokuša da najkasnije do utorka organizuje sastanak predstavnika CEZAP-a sa predstavnicima CBCG”, kazali su predstavnici CEZAP-a koji zastupaju korisnike kredita u švajcarskim francima.

Na tom sastanku će, kako su dodali, biti prisutni i predstavnici Ministarstva finansija kako bi se raspravile sve eventualne dileme koje proizlaze iz mišljenja CBCG i eventualno sporna pitanja kako bi izmjene i dopune Zakona o konverziji bile usvojene na vanrednom zasjedanju Skupštine zakazanom za 30. avgust.

Iz CBCG su ocijenili da bi novopredložena rješenja stavila u neravnopravan položaj korisnike kredita, onemogućila dosljednu primjenu metodologije koja se koristi prilikom obračuna obaveza korisnika kredita i dovela do revizije konverzija sprovedenih u skladu sa važećim zakonom.

Smatraju da je neophodno izmijeniti tekst predloga izmjena koje je inicirao poslanik DF-a Nebojša Medojević.

Centralna banka je predložila odgovarajuće izmjene u formi amandmana, koje, kako su kazali, može predložiti ovlašćeni predlagač.

CBCG ima 6 amandmana

CBCG je na izmjene Zakona predložila šest amandmana. Prvim amandmanom CBCG predlaže da se u članu 2 Predloga izmjena brišu riječi “kojima su potraživanja ustupljena” jer smatraju da bi se tako predložene odredbe mogle tumačiti kao da su “trećim licima potraživanja ustupljena u skladu sa ovim zakonom“, a ne da su “treća lica dužna da konverziju izvrše u skladu sa ovim zakonom“. Amandman 2 predviđa da banke, odnosno treća lica, nakon konverzije kredita urade novi obračun sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Amandman je dat, kako je objašnjeno, radi obezbjeđivanja ravnopravnog tretmana svih korisnika kredita, odnosno da se onemogući da se novi obračuni rade različito za pojedine korisnike kredita.

Amandmanima je, između ostalog, predloženo brisanje određenja da se kazna za prekršaj utvrđuje za svaki pojedinačni ugovor.

Prema podacima CBCG , korisnika kredita u francima je 245, a konverzijom nije bilo obuhvaćeno 116 kreditnih partija koje su otplaćene prije stupanja na snagu Zakona.

Bonus video: