Kako 12h postade puno radno vrijeme

Radnici od juna rade po 12 sati dnevno bez naknade kao “preraspoređeno radno vrijeme”. Nejasno im mišljenje inspekcije
81 pregleda 4 komentar(a)
protest crnagoraput, Foto: Luka Zeković
protest crnagoraput, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2016. 19:00h

Radnici Crnagoraputa nezadovoljni su tumačenjem Inspekcije rada koja adekvatno nije sankcionisala postupanje poslodavca u ovom preduzeću u kojem, po osnovu čudne preraspodjele radnog vremena, radnici rade po 12 časova dnevno, bez plaćenih prekovremeni časova. Zakon o radu predviđa da puno radno vrijeme u radnoj sedmici iznosi 40 časova.

“Razočarani smo i zbunjeni tumačenjem inspekcije rada da nijesu nadležni u ocjeni opravdanosti uvođenja preraspodjele radnog vremena, pa se pitamo ko je uopšte nadležan da da sud o uvođenju takvog rada”, saopštio je “Vijestima” predsjednik Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović.

Iz Inspekcije rada su “Vijestima” prije dva dana saopštili da će „tek po isteku tekuće godine biti moguće utvrditi da li je preraspodjela radnog vremena u Crnagoraputu vršena tako da ukupno radno vrijeme zaposlenog u prosjeku ne bude duže od punog radnog vremena u toku godine”.

Iz ovog državnog organa su naglasili da ne mogu „uticati na odluku poslodavca o uvođenju preraspodjele radnog vremena, jer je to diskreciono pravo poslodavca, niti cijeniti opravdanost uvođenja takvog rada”.

Uprava Crnagoraputa je 17. juna donijela novu odluku o “preraspodjeli radnog vremena” po kojoj radnici rade dnevno i po 12 sati bez naknade za prekovremeni rad. Prethodna slična odluka donijeta u aprilu ove godine je zbog nezakonitosti poništena.

“Inspekcija rada je morala da utvrdi da poslodavac nezakonito improvizuje preraspodjelu radnog vremena, bez konkretnog određenja dužine trajanja dužeg, odnosno, kraćeg radnog vremena u određenom vremenskom periodu. Svaki akt o preraspodjeli mora biti ograničenog roka i ne može se primjenjivati u nedogled i bez ikakvih vremenskih ograničenja. Tumačimo da poslodavac pokušava eventualno ostvareni prekovremeni rad podvesti pod preraspodjelu radnog vremena”, dodao je Savović.

I ministar rada Boris Marić je prošle sedmice apelovao na državu i Inspekciju rada da se hitno pozabavi ovim problemom budući da je slična praksa odavno odomaćena u privatnom sektoru u Crnoj Gori.

“Ako uzmemo u obzir da je bruto zarada većine radnika 340-370 eura i da većina radnika od svoje zarade izdržava porodicu, doći ćemo do toga da radnici Crnagoraputa postanu socijalni slučajevi. Ljuti što im nije pošlo za rukom klizno radno vrijeme, obilaze gradilišta sa pričom da ih je Inspekcija rada kaznila zbog toga što su radnicima isplaćivali prekovremene sate i da je za njihovo činjenje isključivi krivac Sindikat”, naveo je Savović.

Predsjednik Sindikata Crnagoraputa ističe da zamjeraju Inspekciji rada što je u obraćanju njihovoj radničkoj organizaciji navela da je dat rok poslodavcu da otkloni nepravilnosti bez preciziranja koje su to nepravilnosti i na šta se konkretno odnose, da bi mogli pratiti da li ih poslodavac otklanja i blagovremeno reagovati.

Bonus video: