Minstarstvo ekonomije: Nije poznato da je A2A prodala akcije u EPCG

"Ono na šta javnost, međutim, nije dobila odgovor je pitanje šta je alternativa ovom ugovoru? Šta se bi se dobilo neizglasavanjem ovog ugovora, što je opcija koju zastupa Mijović", navode iz Ministarstva ekonomije
52 pregleda 3 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.08.2016. 14:59h

Vladi Crne Gore kao akcionaru u EPCG nije poznato da je A2A prodala svoje akcije u kompaniji, niti je takva mogućnost u najavi, saopštenjo je iz Ministarstva ekonomije povodom obraćanja javnosti Dejana Mijovića iz URA.

"Tvrdnja Mijovića da je ostavljena mogućnost A2A da proda svoje akcije „bilo kome“, postoji jedino u scenariju koje zagovora upravo Mijović a to je u slučaju da se ne potpiše akcionarski ugovor sa A2A. Država je, kao što je javnosti poznato, upravo novim akcionarskim ugovorom definisala pravo preče kupovine koje znači da A2A mora Vladu da obavijesti o namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kad istekne ugovor", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Što se tiče tvrdnje da javnost nije dobila odgovor “zašto nije konstatovana neuspješnost Ugovora o upravljanju Elektroprivredom od strane A2A”, Ministarstvo naglašava da takvo pitanje nikada nije dostavljeno Vladi Crne Gore niti je zvanično predloženo kao mogući modalitet rješavanja odnosa u EPCG, "iako je Vlada Crne Gore nudila svu tehničku i pravnu pomoć predstavnicima opozicije".

"Međutim, predstavnici opozicije su preko medija, dakle nikad u zvaničnoj formi, najavljivali i rješenja poput call opcije koja se odnosi na pitanje uspješnosti EPCG Ugovora. I na to su uredno dobijali odgovor- to podrazumijeva arbitražu čiji bi rezultati mogli biti ili da je država dobije - što znači da bi Država morala da plati cijenu akcija A2A, koja bi bila veoma blizu cijeni za koju je A2A stekao akcije, oko 350 miliona eura, odjednom. Ukoliko bi, međutim, država izgubila arbitražu, A2A bi imao pravo da stekne većinski udio u EPCG. Dakle, na sve dileme koje navodi Mijović javnost je dobila sve odgovore. Vlada Crne Gore je više puta ponovila da se akcionarskim ugovorom sa A2A štite državni interesi kroz saglasnost oko Bloka II TE PLjevlja, odricanje A2A arbitraže dok Država zadržava to pravo u slučaju štete na osnovu krivičnih postupaka, put opciju po kome država ima pravo da otkupi akcije A2A po cijeni od 250 miliona u sedam godišnjih rata, kao i pravo preče kupovine. Ono na šta javnost, međutim, nije dobila odgovor je pitanje šta je alternativa ovom ugovoru? Šta se bi se dobilo neizglasavanjem ovog ugovora, što je opcija koju zastupa Mijović", zaključuje se.

Bonus video: