Radnici traže otpremnine, moguća obustava opravljanja doka

Radnicima se za otpremnine duguju četiri miliona, oko 14 hiljada eura po radniku, a za doprinose oko milion eura
1 komentar(a)
brodogradilište bijela, Foto: Slavica Kosić
brodogradilište bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.08.2016. 14:14h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju jutros su se okupili na kapiji kompanije u znak protesta što im još uvijek nisu isplaćene otpremnine.

Predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić ističe da je od novca dobijenog prodajom velikog doka , isplaćen dio potraživanja 192 radnika i 64 penzionera. Oni su dobili dvije i po zaostale plate, ali im se duguju otpremnine i uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za dvije godine. Radnicima se za otpremnine duguju četiri miliona, oko 14 hiljada eura po radniku, a za doprinose oko milion eura.

Podsjećamo da je litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla početkom jula uplatila 11 miliona za veliki dok Brodogradilišta.

Zahtjev za isplatu dugovanja brodograditelji su uputili ministrima finansija Rašku Konjeviću i pomorstva i saobraćaja Ivanu Brajoviću.

Narednih dana odlučiće o vidu protesta, a moguće je da ne prihvate rad na remontu velikog doka, koji je potrebno završiti, kako bi mogao biti otegljen iz Bijele. Radnici su još ranije izjavili da su voljni da budu angažovani na remontu velikog doka na kome, prema njihovim procjenama ima posla do maja naredne godine.

Krivokapić navodi da prema informacijama koje imaju isplatu radničkih potraživanja ne dozvoljava ministar finansija Raško Konjević, dok se ne uradi rebalans budžeta.

“Naše isplate nisu planirane budžetom, nego novac smo trebali dobiti od prodaje naše imovine. Tražimo samo ono što je naše i što nam je obećano”, ističe Krivokapić.

Problem isplate otpremnina radnicima Brodogradilišta traje duže od godinu. Iz Ministarstva finansija juče su "Vijestima" saopštili da problem nije do njih već do Ministarstva saobraća i pomorstva. Vlada je u septembru prošle godine zadužila Ministarstva saobraćaja da isplati otpremnine u skladu sa spiskovima koje im dostavi stečajni upravnik. To se nije desilo pa je Vlada opet u julu ove godine donijela odluku da isto ministarstvo isplati otpremnine. Brajovićevo ministarstvo tada je zaduženo da pripremi predlog odluke o isplati otpremnina i preda je Ministarstvu finansija, što još nije urađeno. Nakon toga Ministarstvo finansija treba da pripremi izmjenu budžeta kako bi se unijela stavka od četiri miliona potrebna za ovu namjenu. Nakon toga Skupština bi trebalo da glasa o predloženim izmjenama. Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva nisu odgovarali na pitanja "Vijesti" još od maja prošle godine, a juče su ponovo poslata na koje nije stigao odgovor.

Bivši radnici Brodogradilišta su, ističu da su u teškim finansijskim problemima, jer od 190 eura mjesečne nagrade koje primaju kao stečajci, ne mogu živjeti. Mnogi su i kreditno opterećeni, a bliži se i početak školske godine , kada treba opremiti đake i studente .

U Brodogradilištu u toku su samo radovi na školskom brodu Jadran na kome je angažovano 30 tak radnika.

Podsjećamo da je stečaj u Brodogradilištu uveden na zahtjev Poreske uprave 30 juna prošle godine, zbog duga od šest miliona eura, a nakon četiri neuspjela tendera.

Bonus video: