Tivat: Iz budžeta opet za stare projekte

Administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) namjerava da tokom naredne godine realizuje 4,23 miliona eura kapitalnih izdataka za lokalnu infrastrukturu za projekte koji su već ugovoreni ali nisu završeni ili još nisu ni započeti
377 pregleda 0 komentar(a)
Kapitalni budžet veći od 12 miliona: Centar Tivta, Foto: Siniša Luković
Kapitalni budžet veći od 12 miliona: Centar Tivta, Foto: Siniša Luković

Opšina Tivat je za narednu godinu planirala kapitalni budžet u ukupnom iznosu od 12,724 miliona eura. Ukupan budžet grada za 2019, uključujući sredstva za rad lokalne uprave i transfere lokalnim javnim preduzećima i javnim ustanovama, iznosiće 20,96 miliona eura.

Administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) namjerava da tokom naredne godine realizuje 4,23 miliona eura kapitalnih izdataka za lokalnu infrastrukturu za projekte koji su već ugovoreni ali nisu završeni ili još nisu ni započeti. Od toga je najviše novca - dva miliona eura predviđeno za plaćanje druge faze izgradnje MR1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay, a koju gradi kompanija “Bemax”.

Za prvu fazu izgradnje obalnog šetališta Belane koja se obećava i konstantno odlaže već godinama, planirano je pola miliona eura, za prvu fazu lungo mare pješačke staze u Krašičima 350 hiljada eura, dok je 303 hiljade eura opredijeljeno za nastavak rekonstrukcije i opremanja velike dvorane Centra za kulturu. Iznos od 400 hiljada eura odvojen je za gradnju Vatrogasnog doma što je takođe investicija koju Opština Tivat obećava, ali ne uspijeva započeti već godinama, dok je upola manje novca opredijeljeno za treću fazu izgradnje saobraćajnice u Cacovu - takođe jedan od projekata koji se „kilavo vuku“ već godinama.

Kusovac je planirao da naredne godine Opština izdvoji čak 2,3 miliona eura za eksproprijaciju, od čega će 1,3 miliona poći samo na plaćanje privatne zemlje Krtoljana koje je Opština uzurpirala prije četiri godine kada je počela gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini, a sada plaća sudske sporove sa mještanima - pravim vlasnicima tih nekretnina.

Za plaćanje kreditnih rata njemačkoj KfW banci za gradnju kanalizacione i vodovodne mreže, lokalna uprava dogodine će potrošiti 490 hilljada eura, za investiciono održavanje javnih objekata biće izdvojeno 114 hiljada eura, dok je za „ostale kapitalne izdatke“ predviđen iznos od 240 hiljada eura.

Za izgradnju vodovoda i kanalizacije opredijeljeno je 250 hiljada eura, dok je najvredniji novi projekat izgradnje lokalne komunalne infrastrukture koji će biti započet naredne godine - nova MR2 pristupna saobraćajnica za Luštica Bay, procijenjena na 1,65 miliona eura. Opština je u kapitalni budžet za 2019. uvrstila i izgradnju kružnih tokova na Jadranskoj magistrali u Kukuljini i kod stare zgarde Opštine u centru Tivta, što takođe obećava i ne realizuje već godinama. Za te dvije raskrnice opredijeljeno je 900 hiljada eura, dok će sanacija potpornih zidova na lokalnom putu za Gornju Lastvu koštati 50 hiljada.

Za uređenje sportskih terena u Donjoj Lastvi određeno je 250 hiljada eura, 300 hiljada koštaće nastavak izgradnje Kotorske ulice na Seljanovu, gradnja objekta za Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama vrijedna je 400 hiljada, dok je za „modernizaciju saobraćajne infrastrukture“ određeno 1,3 miliona eura.

Bonus video: