HGI predlaže izmjenu Zakona o lukama

"Luka Kotor, predloženim izmjenama zakona, biće kategorisana kao putnička luka otvorena za javni saobraćaj od međunarodnog privrednog značaja, orjentisana na kruzing turizam“
77 pregleda 3 komentar(a)
HGI Kotor, Foto: HGI
HGI Kotor, Foto: HGI
Ažurirano: 14.08.2016. 15:25h

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) predložiće izmjenu Zakona o lukama Crne Gore, u cilju unaprijeđenja statusa Luke Kotor kao nezaobilazne kruzing destinacije, saopšteno je iz te partije.

Predsjednik Opštinskog odbora Kotor, Ljiljana Velić je kazala da će predložiti izmjenu postojećeg zakona sa ciljem da opštine raspolažu svojom obalom, sa kojom su u neraskidivoj vezi.

"Luka Kotor, predloženim izmjenama zakona, biće kategorisana kao putnička luka otvorena za javni saobraćaj od međunarodnog privrednog značaja, orjentisana na kruzing turizam“, navela je Velić u saopštenju.

Na taj način bi grad Kotor, kako je rekla, i dalje upravljao svojom obalom i morem, a luka će se zauzvrat obavezati da kroz investiciona ulaganja unaprijedi turističku ponudu grada.

"Za unaprijeđenje statusa Luke Kotor, pored neospornih potencijala u vidu kulturno istorijskih i prirodnih resursa, neophodni su i razvijeni lučki sistemi i prilagođavanje lučke infrastrukture, za koje je preduslov dugoročna koncesija“, smatra Velić.

Ona tvrdi da nivo konkurentnosti Luke Kotor na zahtjevnom kruzing tržištu zavisi od više faktora, među kojima su prihvatni kapaciteti za privez mega-brodova, putnički terminali prilagođeni kvalitetnom prihvatu putnika i sigurnost luke prema međunarodnim standardima.

"Luka Kotor sve to može da ostvari investicionim ulaganjima kroz dugoročnu koncesiju“, kazala je Velić.

Dugoročna koncesija je, kako je navela, u interesu Kotora, koji je 57-postotni vlasnik akcionarskog društva , kao i manjinskih akcionara.

"Vjerujem da će predložene izmjene Zakona o lukama, koje su u interesu Luke i Opštine Kotor, biti prihvatljive i za ostale političke subjekte“, poručila je Velić.

Bonus video: