Sindikalci Željezare ogorčeni: Radnici opet rade prekovremeno

Od proizvodnih pogona u željezari rade Kovačnica i od prije dvije noći i Čeličana, a razlog prekovremenog rada je, kako je kazao Kadović, jeftina struja vikendom
8 komentar(a)
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.08.2016. 08:49h

Vlasnik nikšićke Željezare Toščelik, kako tvrde iz sindikalne organizacije te fabrike, nastavlja sa starom praksom uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu.

„U subotu veče je sa radom počela Čeličana i radnici su već angažovani da rade prekovremeno. Oni koji su imali zamjene radili su po 12 sati, dok su radnici koji nijesu imali koga da ih zamijeni radili i po 24 sata. Ni u butiku radnici ne bi mogli da izdrže po 20 sati da rade, a ne u Čeličani na najtežim poslovima“, kazao je za „Vijesti“ predsjednik Sindikalne organizacije Pero Kadović.

Od proizvodnih pogona u željezari rade Kovačnica i od prije dvije noći i Čeličana, a razlog prekovremenog rada je, kako je kazao Kadović, jeftina struja vikendom.

„Izgleda da ćemo postati vikend fabrika, a to da li radnici mogu izdržati i kakve to posledice može da izazove po njihove zdravlje i bezbjednost na poslu izgleda da nikoga nije briga. Nadam se da će i inspekcijske službe doći i vidjeti koliko se ovdje radi“, ogorčen je Kadović.

Inspekcija rada prošle godine kaznila je Toščelik sa 5.460 eura zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije „Toščelik Nikšić” i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. Inspektori su uvidom u radne liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u Čeličani, vatrostalnom, mašinskom i eletro održavanju, utvrdili da je većina radnika u periodu od 1 do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

U željezari je trenutno uposleno oko stotinu stalnih radnika i duplo više ugovoraca. Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju radnici su potpisali da pristaju da rade prekovremeno, a sve iz straha da bi odbijanjem mogli da dobiju otkaz, kao što se to dogodilo prošle godine kada je bez posla ostalo deset radnika.

„Nema tog ugovora koji može i smije natjerati ljude da na tako opasnim mjestima rade po 12 sati i duže. Ko je onda kriv kada se zbog premora radnika desi neka nesreća. Izgleda da u 21.vijeku postajemo robovlasničko društvo“, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije „Toščelik“.

Početkom maja prošle godine deset radnika Toščelika dobilo je otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže. Disciplinski postupak je vođen protiv 12 radnika ključnog pogona Čeličane, ali pošto su dvojica imali uslov za penziju protiv njih je postupak obustavljen. Od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno, dok su ostala petorica ugovorci. U sedmici kada su dobili otkaz otpušteni radnici su, kako su kazali, radili od 55 do 60 sati, iako je zakonom preciziran četrdesetosatni radni učinak.

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je tužbeni zahtjev otpuštenih radnika i poništio odluku o prestanku njihovog radnog odnosa, a tuženog obavezao da radnike koji su imali rješenja za stalno vrati na posao i rasporedi ih na radna mjesta koja odgovaraju stepenu stručne spreme, znanju i sposobnostima zaposlenih. Tokom parničnog postupka sudija Sanja Nikić je donijela Rješenje o privremenoj mjeri kojom je Toščelik dužan da petorici otpuštenih radnika koji su imali rješenja na neodređeno vrijeme do okončanja sudskog postupka isplaćuje zarade.

„Ljudi nijesu ni adekvatno plaćeni za svoj rad. Primaju od 300 do 350 eura a rade na najtežim poslovima“, kazao je Kadović.

Tosčelik je bivšu Željezaru, u koju je bio uveden stečaj, kupio za 15,1 milion eura u junu 2012. godine. Novi vlasnik je obećao da će u fabriku za nekoliko godina uložiti 35 miliona i zaposliti do 550 radnika.

Bonus video: