Koprivica o predlogu budžeta: Nastavak štetne prakse, opasan dužnički akt

1565 pregleda 3 komentar(a)
Koprivica (desno), Foto: Boris Pejović
Koprivica (desno), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2018. 11:58h

Predlog budžeta za 2019. godinu dokazuje da je naplata poreskog duga uzimanjem nekretnina obična farsa smišljena da se tajkunska klika ratosilja ogromnih poreskih dugova, a zauzvrat državi ustupi rugla od nekretnina koje niko nije htio kupiti na slobodnom tržistu, saopštio je poslanik Demokrata, Momo Koprivica.

"Sve su brojniji dokazi da iz dilova vlade i tajkuna, kojima Duško Marković bestidno tepa, država izlazi kao poniženi podstanar i preprodavac i kao nositeljka sve dužeg prosjačkog štapa", poručuje on.

Vladi je, kako dodaje Koprivica, jedan od ključnih izgovora za taj postupak bilo to da će se na taj način smanjiti budžetski izdaci za zakup objekata ali je nasuprot tome, svake godine zabilježen rast budžetskih izdataka za zakup objekata, a za 2019. godinu su planirani izdaci državnog budžeta na rekordno visokom nivou.

"Naime, oni su planirani u iznosu od 9.635.710 eura, a to je za 474.790 eura više nego što su bili planirani za 2018. godinu kad su bili zacrtani u iznosu od 9.160.920. Takođe, za 2019. godinu su planirani u iznosu većem za 862.716 eura nego što su bili planirani izdaci za zakup objekata za 2017. godinu. Te 2017. godine su planirani bili na 8 772 994 eura. Prema tome, očigledan je kontinuiran porast budžetslih izdataka za zakup objekata. I taj poslednji porast od 474.790 eura, od čega samo 49.000 eura otpada na povećanje troška zakupa za potrebe naših diplomatsko-konzularnih predstavnistava u inostranstvu za koje se ne mogu koristiti ove domaće nekretnine uzete u procesu naplate poreskog duga, ubjedljivo govori o tome da ta naplata poreskog duga uzimanjem nekretnina ne daje pozitivne rezultate, čak štaviše da je to obična farsa, konstrukcija osmišljena za favorizaciju i spašavanje oronulih miljenika režima", poručuje poslanik Demokrata.

Ako se pogledaju obrazloženja budžeta za 2017., 2018. i 2019. godine u dijelu koji tretira Upravu za imovinu, kako navodi Koprivica, lako će se izvući zaključak da se iznos rente planira u sve većem iznosu iz godine u godinu.

"Tako je za 2019. godinu renta planirana u iznosu od 2,53 miliona eura, za 2018. bila je planirana u iznosu od 2,23 miliona eura, a za 2017. je bila planirana u iznosu od 2,02 miliona eura. Jasno proizlazi da je za narednu godinu planirana renta veća za 0,3 miliona eura nego sto je bila za 2018. godinu, a za 0,51 milion eura veća nego što je bila planirana za 2017. godinu. Očigledan je konstantan rast iznosa i planirane rente kao izdatka koji se realizuje preko Uprave za imovine. Ovi bilansi neumoljivo hvataju u laž sve one zvaničnike Vlade koji su pravdali uredbe o naplati poreskog duga imovinom i norme iz zakona o budžetu".

Koprivica smatra da je o kvalitetu preuzetih nekretnina najbolje je izrekla suštinu stvari DRI kad je u Mišljenju u konačnom izvještaju o reviziji uspjeha navela: "Država je u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju."

Koprivica ocjenjuje da ne samo što se država odriče pripadajućeg novca, nego joj se i "pridaju troškovi upravljanja i održavanja ruina i škart-nekretnina".

"Krajnje ponižavajuće joj se prebacuje obaveza da traži kupca tih devastiranih nekretnina tj. da radi ono što nije pošlo za rukom vladinim favoritima, odnosno nameće joj se da bude poniženi preprodavac nekretnina koje nijesu imale prođu na tržistu".

Član 19 predloženog Zakona o budžetu za 2019. godinu, kako navodi on, planira "nastavak ove štetne prakse".

"Ta norma je tipičan primjer političke korupcije i kupoprodaje propisa. Ovdje se radi o propisu koji je naručen i namješten, odnosno podešen prema potrebama tajkuna, građevinske mafije i ostalih privilegovanih pripadnika bogataške klike. Oni se odužuju tako što će dati priloge za kampanje vlastodržaca i za račun istih vršiti pritiske na zaposlene uoči izbora. Valja napomenuti da se ta mogućnost plaćanja poreskog duga putem ustupanja nekretnina odnosila samo na one čiji je poreski dug prelazio 100.000 eura. Dakle, isključeni su mali privrednici. Na njih se djeluje preko zloupotrebljenih inspekcija i druge prinude".

"Ako se imaju u vidu razmjere ove i sličnih oblika političke korupcije, ne treba da čudi to što je budžet za 2019. opasan dužnički akt. Upravo zato što Vlada ne naplaćuje od bogataške klike ono što treba, a sirotinji sve jače steže kaiš, ne treba da čudi porast nedostajućih sredstava u budžetu za 2019 u odnosu na prethodni budžet i to za 260 miliona eura, ne treba da čudi ni porast planiranog deficita za 26 miliona eura, ne treba da čudi ni to što je sad već na izmaku ove godine utvrđeno da je deficit javnih finansija u 2018. u odnosu na planirani deficit veći za 37,5 miliona eura ili 38,2 odsto itd. Pored svih ovih neumoljivih pokazatelja, najviše zabrinjava to što je ponižena država, a građani i regularni preduzetnici ugroženi i diskriminisani", zaključuje u svom saopštenju poslanik Demokrata, Momo Koprivica.

Bonus video: