UPCG O USVOJENOJ IZMJENI ZAKONA

Niži PDV samo za luksuz krši Ustav

Poslodavci su rekli kako je poznato da je Ministarstvo turizma i održivog razvoja ranije najavilo da će tražiti smanjenje PDV-a za sve ugostiteljske usluge (usluge hrane i pića) u turističko-ugostiteljskim objektima uz obrazloženje da to vodi brojnim benefitima po privrednike, zaposlene i državu.
3 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 09.02.2019. 05:15h

Unija poslodavaca (UPCG)  podržava  smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) hotelima sa četiri i pet zvjezdica, ali samo uz uslov da se to rješenje koriguje  tako što će omogućiti ravnopravnost svih  učesnika na tržištu, odnosno da ta stopa važi u svim turističko-ugostiteljskim objektima.

Skupština je krajem jula glasovima DPS-a,  stranaka manjina, SD i Pozitivne usvojila amandman DPS-a na  izmjene zakona o PDV-u kojim je omogućeno da svi hoteli sa četiri  i pet zvjezdica  na sjeveru i  pet na primorju za usluge pružanja smještaja, pripremanja i usluživanja hrane pića i napitaka plaćaju PDV po stopi od sedam odsto, umjesto opšte stope od 19 odsto.

Opozicija nije prisustvovala tom glasanju, a njeni predstavnici su bili protiv amandmanu tokom plenarne i rasprave na radnim tijelima.

“Kao institucija koja se godinama zalaže za sniženje poreskih opterećenja ističemo  da je svaka olakšica ove vrste dobrodošla, ali samo ako se primjenjuje jednako za sve što ovdje nije slučaj. Navedenim smanjenjem PDV-a, uz ustavnu kategoriju o jednakosti svih pred zakonom, narušava se i osnovno pravilo koje ne poznaje mogućnost da isti poreski obveznici po istoj osnovi (promet proizvoda i usluga) imaju različiti poreski tretman. Jednostavno  nešto se ili oporezuje ili ne oporezuje”, kazali su u UPCG za “Vijesti”.

 Poslodavci su rekli kako je poznato da  je Ministarstvo turizma i održivog razvoja  ranije najavilo da će tražiti smanjenje PDV-a za sve ugostiteljske usluge (usluge hrane i pića) u turističko-ugostiteljskim objektima uz obrazloženje da to vodi brojnim benefitima  po privrednike, zaposlene i državu. 

“Tada,  kao i sada, tom predlogu protivilo se Ministarstvo finansija. Zato se pitamo zašto se nije istrajalo na prvobitnom predlogu Ministarstva turizma”, kazali su u UPCG.

Bivši ministar finansija Radoje Žugić bio je protiv uvođenja niže stope PDV-a u ugostiteljskoj djelatnosti za usluge pružanja hrane, pića i napitaka zato što se time, kako je ocijenio, krše evropske direktive, a budžet  zakida  za značajne prihode.

Žugić, koji je sada savjetnik premijera, o tome je 22. februara ove godine pismeno obavijestio ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića koji je to predlagao.

Predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u u Skupštinu je stigao u aprilu ove godine, bez rješenja kojim se ugostiteljskoj djelatnosti omogućava niži PDV, da bi naknadno amandmanom DPS-a  bilo predloženo smanjenje  te dažbine elitnim hotelima

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Raško Konjević, dalo je negativno mišljenje na amandman. “Amandman nije prihvatljiv jer se stopa opredjeljuje za mjesto vršenja usluga. To znači da se kod istog poreskog obveznika za istu uslugu može desiti da se obračunava PDV za istu uslugu i po opštoj i nižoj stopi”, kazali su iz ministarstva.