Dio kocke pod online nadzorom

Lutrijske igre neće biti obuhvaćene online nadzorom, što je još jedna privilegija koja je rupama u zakonu data vlasnicima Lutrije
68 pregleda 0 komentar(a)
online klađenje, Foto: Shutterstock
online klađenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2016. 14:05h

Priređivači kladioničarskih igara u kladionicama i na internetu i vlasnici automat klubova moraće do 9. januara naredne godine da se uključe u sistem online nadzora Uprave za igre na sreću (Ministarstvo finansija).

Službeni list je 3. avgusta objavio pravilnike Ministarstva finansija koji to predviđaju. Uvođenje online nadzora treba da omogući državi direktan nadzor nad svim uplatama i isplatama priređivača, što bi prema očekivanjima trebalo povećati državne prihode, uvesti red u novčane tokove i spriječiti druge mahinacije poput pranja novca.

Uvođenje online nadzora postala je obaveze države još od 2004. godine, ali 11 godina nije bilo volje da se to uradi. Ozbiljnije pripreme za ovaj projekat počele su prošle godine.

Da bi se online i video nadzor uveo u kazina potrebno je tehnički unaprijediti postojeći informacioni sistem.

Online nadzor treba da omogući državi direktan nadzor nad svim uplatama i isplatama priređivača

Što se tiče lutrijskih igara problem je postojeći loš Zakon o igrama na sreću, koji za njih ne predviđa tu obavezu što je još jedna privilegija koja je rupama u zakonu data vlasnicima Lutrije Crne Gore Savi Grboviću i Branislavu Mićunoviću. Da bi se lutrijske igre povezale na online nadzor potrebno je izmijeniti zakon.

Lutriji je prije sedam godina dozvoljeno da svoju sportsku kladionicu pretvore u lutrijsku igru Toto kako državi ne bi plaćali 500 eura mjesečno po uplatnom mjestu ili oko 625 hiljada eura godišnje. Sada će Lutrija biti jedini priređivač čija sportska kladionica - Toto država neće kontrolisati kroz online nadzor.

Pravilnici za kladionice i automat klubove stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, odnosno 11. avgusta. Od tada teče rok od 90 dana (9. novembar) da se sprovedu pripreme za početak rada online nadzora.

Nakon toga u narednih 60 dana (do 8. januara) svi priređivači kladioničarskih i igara u automat klubovima, moraju da svoje informacione sisteme priključe na softver Uprave za igre na sreću. Ukoliko to ne urade kazne za pravna lica mogu biti od 5.000 do 20.000 hiljada eura, a za odgovorno lice u priređivaču od 550 do 2.000 eura.

Uprava za igre na sreću je u januara ove godine za priređivače organizovala sedam prezentacija ISONIS sistema za online nadzor, a u februaru su podijeljena tehnička uputstva i program.

U martu je produžen ugovor sa kompanijom Smart-tech za tehničku podršku i održavanje sistema. Izradom ovih pravilnika stekli su se svi uslovi da nakon 12 godina čekanja počne da funkcioniše online nadzor dijela priređivača igara na sreću.

Bonus video: