Direktor Port of Adria: Do sada smo uložili 18,4 miliona eura

“Kao i svaki strani investitor, suočavamo se sa izazovima činjenice da su institucije i procedure još u razvoju u mladoj tranzicionoj privredi”
0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.08.2016. 15:53h

Ukupna ulaganja turskog Global Portsa u Crnoj Gori, po završetku investicija, dostići će iznos od 29,6 miliona eura, uključujući izdvajanje za kupovinu akcija Port of Adria 2013. godine, rekao je “Vijestima” v.d. izvršnog direktora barskog preduzeća Sedat Kara. On je kazao da je cilj da Port of Adria (bivši Kontejnerski terminal i generalni tereti) postane glavna luka u regionu.

“Svakog dana smo sve bliži postavljenom cilju”, rekao je Kara.

Koliko je Global Ports do sada investirao u Port of Adria?

Zaključno sa 1. julom 2016. godine, Global Ports je uložio ukupno 18,4 miliona eura. Od toga nešto više od osam miliona plaćeno je za kupovinu većinskog paketa akcija, investirano je 4,7 miliona, dok je 5,7 miliona dato za isplatu otpremnina. Posebno želim da istaknem da su obezbijeđena sredstva i otpočete aktivnosti za realizaciju dodatnih 11,2 miliona eura investicija. U pitanju su nabavka mobilnog lučkog krana i rekonstrukcija obalnog zida. Kran se već proizvodi prema specifikacijama koje smo dostavili njemačkoj firmi Liebherr. Kada je u pitanju obalni zid, privodi se kraju izrada projekta i izbor izvođača radova. Očekujemo da kran bude isporučen i najveći dio radova rekonstrukcije završeni početkom 2017. godine. Po završetku investicija koje su u toku, ukupna ulaganja Global Portsa u Crnoj Gori dostići će iznos od 29,6 miliona eura, uključujući iznos izdvojen za kupovinu akcija.

Koje su najznačanije aktivnosti koje ste dosad realizovali u barskom preduzeću?

Uvođenjem savremenih informacionih tehnologija podignuti su standardi poslovanja kompanije. Prioritet smo dali bezbjednosti zaposlenih i imovine. Investicije koje se realizuju povećavaju naš manevarski prostor u pregovorima sa klijentima u zemlji i regionu. Od prvog dana, kroz direktnu komunikaciju i predstavljanje najvažnijim klijentima u zemljama regiona, sve smo više prisutni na tržištu. Uspjeli smo i da vratimo neke klijente, poput Maersk koji je među tri vodeće kompanije u svijetu u kontejnerskom biznisu. To su važni pomaci. Takođe, radimo na pozicioniranju Bara kao kruzing destinacije. Do sada smo opslužili četiri kruzera kompanije Thompson Celebration. Do kraja godine imamo najave za još tri kruzera. Na ovaj način stvaramo dodatne prilike za razvoj lokalne ekonomije što izaziva izuzetno pozitivne reakcije.

Koji su najznačajniji planovi za naredni period?

Naš cilj je da postanemo glavna luka u regionu. Svakog dana smo sve bliži postavljenom cilju. Završetkom prve faze investicija do kraja ove godine, imaćemo mnogo bolju poziciju u pregovaranju sa klijentima. Bez obzira na efikasno poslovanje i našu opremljenost, od presudnog značaja za uspjeh i konkurentnost preduzeća je konkurentnost ukupnog logističkog lanca koji podržava luku. Nastojimo da uspostavimo saradnju sa partnerima u tom lancu. Nadam se da ćemo od naredne godine imati blok-voz prema Srbiji. Takođe, borimo se da privučemo teret sa tržišta Kosova koji smo izgubili 2011-12. godine, nakon završetka autoputa na relaciji Drač-Priština. Izgradnja autoputa koji će povezati barsku luku sa tržištem u Srbiji riješiće mnoge naše probleme i podići konkurentnost barske luke u odnosu na druge luke u regionu. U 2016. očekujemo rast pretovara kontejnera za 15 odsto. Kada je u pitanju pretovar generalnih tereta, smanjenje obima posla posljedica je pada cijena u industriji čelika. Ipak, očekujemo oporavak u drugoj polovini godine.

Kako ocjenjujete saradnju sa Vladom i lokalnom upravom? Da li ima nekih biznis barijera (kojih) i koje su vaše preporuke za njihovo otklanjanje?

Kao i svaki strani investitor, suočavamo se sa izazovima koji su posljedica činjenice da su institucije i procedure još u razvoju u mladoj tranzicionoj privredi. Svojim dosadašnjim djelovanjem, vjerujem da smo uspjeli, makar dijelom, da umanjimo nepovjerenje na koje smo naišli samo zbog činjenice da smo kompaniju preuzeli kroz proces privatizacije. Kroz niz donatorskih aktivnosti i društveno odgovornim poslovanjem, pokazujemo da nam je Crna Gora važna. Sa druge strane, ostajemo zatečeni kada se poništavaju prethodno donešene odluke crnogorskih institucija, kada većinski državna kompanija krši regulativu koju je usvojila Vlada i za to ne trpi sankcije, kada sudovi u istoj pravnoj stvari donose različite odluke. Naknadnom direktnom komunikacijom sa Vladom i lokalnom upravom uspijevamo da razriješimo ove probleme. To nas usporava, ali sve dok se problemi rješavaju - zadovoljni smo.

Gubitak firme nagomilan zbog otpremnina i naslijeđenog spora

U poređenju sa 2013, dvije godine nakon privatizacije Port of Adria je povećala količinu pretovarenog tereta 41 odsto, ukupne prihode 15 odsto, a zarade preko 20 odsto. Podsjetiću da smo kompaniju preuzeli sa 14 miliona eura akumuliranog gubitka. Rast ovog iznosa posljedica je računovodstvenog bilježenja isplaćenih otpremnina i izdataka po osnovu sudskog spora koji je Global naslijedio iz perioda kada je većinski vlasnik kompanije bila država, a koji su sada došli na naplatu. I u 2014. i u 2015. bilježimo operativni profit. Još smo u fazi ulaganja. Očekujemo još bolje rezultate u narednom periodu.

Bonus video: