Bogdanović: Žičara jedinstvena turistička veza sa primorjem

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da, do 5. oktobra do 12 sati, dostave prijave za pretkvalifikaciju. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT - projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi
124 pregleda 11 komentar(a)
Žičara Brajići
Žičara Brajići
Ažurirano: 04.08.2016. 14:07h

Uspješnim završetkom međunarodnog tendera za dodjelu koncesije za izgradnju i upravljanje žičarom Kotor - Lovćen – Cetinje, valorizovaće se značajan dio potencijala i napraviti izuzetna, za region jedinstvena, turistička veza sa primorjem, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović, koji je i nacionalni koordinator za projekat izgradnje žičare, kazao je da je zadovoljan današnjim raspisivanjem javnog poziva za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

„Konačno je, nakon zahtjevnih procedura, napravljen značajan iskorak ka uspostavljanje kvalitetnog privatno – javnog partnerstva koje će rezultirati ovim velikim projektom“, rekao je Bogdanović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, podsjetio da se o žičari govori već duže vrijeme.

„Stoga je moje posebno zadovoljstvo što danas mogu reći da je iza nas veliki trud i rad. Tokom prethodnog perioda uvjerili smo se da postoji interesovanje potencijalnih investitora, a posebno nas je ohrabrilo što su među njima kompanije koje su prepoznate kao napouzadnije u oblasti gradnje žičara“, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, realizacija tog projekta će imati snažne pozitivne multiplikativne efekte na lokalnu privredu, što će imati za rezultat i otvaranje novih radnih mjesta.

„Takođe, ovaj projekat će doprinijeti i boljoj valorizaciji izdašnih potencijala kojim raspolaže Nacionalni park Lovćen. Sve navedeno samo je dio benefita koji će imati građani crnogorke Prijestonice, ali i cjelokupna turistička privreda u Crnoj Gori“, tvrdi Bogdanović.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i predsjednik Tenderske komisije za dodjelu koncesije za izgradnju žičare, Daliborka Pejović, saopštila je da je zadovoljna što je Tenderska komisija, jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova, prošle sedmice okončala proceduru usaglašavnja tenderske dokumentacije za dodjelu koncesije za žičaru, čime su se stvorili uslovi za današnje raspisivanje tendera.

„Vjerujem da će se realizacijom tog projekta na najbolji mogući način valorizovati potencijali Kotora i Cetinja, Nacionalonog parka Lovćen, ali i generalno upotpuniti turistička ponuda Crne Gore , koja će na ovaj način dobiti kvalitet više“, ocijenila je Pejović.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će u dijelu finansiranja podržati realizaciju projekta.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je pozvalo sve zainteresovane da do 5. oktobra do 12 sati dostave prijave za pretkvalifikaciju. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT - projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi.

Podnijete prijave za pretkvalifikaicju Tenderska komisija otvoriće istog dana u 12 sati i 30 minuta u prostorjama Ministarstva.

Očekuje se da Tenderska komisija da svoju ocjenu tokom sedmice koja počinje 10. oktobra.

Cjelokupna ruta žičare biće podijeljena u tri dionice sa četiri stanice – Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje, a ukupna dužina će iznositi oko 14,7 kilometara. Vožnja od Kotora do Cetinja trajaće 43 minuta.

Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bio pružen užitak u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom, duhovnom i kulturnom centru države. Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona EUR, a period izgradnje 12 mjeseci.

Vlada objavila poziv za pretkvalifikaciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je danas javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

Iz Ministarstva su podsjetili da su izrađeni studija izvodiljivosti i idejni projekat za žičaru koja će se prostirati duž obale i Opštine Kotor, prelazeći preko Nacionalnog parka Lovćen. Cjelokupna ruta biće podijeljena u tri dionice sa četiri stanice – Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje.

Koncesija za projekat će biti dodijeljena putem transparentnog, otvorenog i međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama.

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosječna dobit, kapital i promet za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona EUR, odnosno 50 miliona EUR.

Podnosilac prijave mora da ima ili da je zaključio predugovor o učešću u realizaciji projekta sa subjektom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu minimalni troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 20 miliona EUR u posljednjih pet godina.

Dokumentacija u kojoj su sadržani detalji koj se odnose na pretkvalifikacioni postupak može se preuzeti u prostorijama Ministarstva ili se njeno dostavljanje može zahtijevati.

Podnosioci prijave koji ispune potrebne uslove i kriterijume za pretkvalifikaciju smatraće se kvalifikovanim za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka.

Kvalifikovani ponuđači će biti pozvani da podnesu ponude za projekat i imaće mogućnost otkupa tenderske dokumentacije.

Bonus video: