Braća i kumovi u redu za mHE

Vodotoci Bjelojevićka, Bistrica, Bukovica i Lještanica dobili ponuđače
968 pregleda 4 komentar(a)
Male hidroelektrane, Foto: Shutterstock
Male hidroelektrane, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2016. 05:52h

Komisija Ministarstva ekonomije izabrala je prvorangirane ponuđače za igradnju malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima Bjelojevićka, Bistrica, Bukovica i Lještanica, dok je za Sjevernicu odbijena jedina ponuda kao nepotpuna.

Za Bjelojevićku rijeku u Mojkovcu izabran je i jedini ponuđač konzorcijum Hydro Bjelojevićka, kojeg čine preduzeće Čelebić sa 54 odsto učešća, fudbaler Stefan Savić ima 45 odsto i Synergy Podgorica jedan odsto. Vlasnik firme Čelebić je biznismen Tomislav Čelebić iz Podgorice.

Za vodotok Bistrica u Bijelom Polju izabran je jedini ponuđač konzorcijum Bistrica Clean Energy, kojeg čine BP Hydropower iz Podgorice sa 98 odsto udjela u konzorcijumu. Po jedan odsto udjela imaju Normal company iz Podgorice i Eucon iz Samobora u Hrvatskoj. Vlasnik BP Hydropower je biznismen Žarko Burić iz Podgorice.

Konzorcijum Hydra MNE kao jedini izabran je za ponuđača za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Bukovica u Šavniku. Udio od 98 odsto u konzorcijumu ima firma Hydra iz Podgorice, a po jedan odsto IMP iz Ljubljane i IGMA Energy iz Andrijevice. Vlasnici firme Hydra sa po 50 odsto su Jovan Gordijan i Milovan Maksimović. Maksimović je brat od ujaka premijera Mila Đukanovića.

Za vodotok Lještanica u Bijelom Polju izabran je jedini ponuđač konzorcijum Hydro Lještanica kojeg čine Synergy Podgorica sa 99 odsto udjela. Jedan odsto ima kompanija Vodni Zdroje iz Praga u Češkoj.

Vlasnik firme Synergy je preduzeće KIA Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović a direktor Vuk Rajković, kum premijera Mila Đukanovića.

Nije prihvaćena ponuda jedinog ponuđača za vodotok Sjevernica u Kolašinu, jer je utvrđeno da članice konzorcijuma nijesu dokazale da ispunjavaju uslove koji se odnose na iskustvo u upravljanju hidroenergetskim objektima i na finansijsku sposobnost. Članice ovog konzorcijuma su Tehno plus iz Podgorice sa 51,24 odsto udjela, Ekotech Energy iz Kolašina 33,61 odsto, Nordic Energy potencijal iz Kolašina 9,39 odsto i Gauldal Renewable Energy iz Norveške 5,76 odsto.

Bonus video: