"F.M.L." kupuje dio imovine mljekare "Nika"

Stečaj u mljekari "Nika", u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića, uveden je u drugoj polovini marta prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot
0 komentar(a)
mljekara Nika, Foto: Svetlana Mandić
mljekara Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.08.2016. 15:35h

Sa firmom "F.M.L." iz Nikšića, vlasništvo Tadija Šljukića, 4. avgusta biće potpisan ugovor o kupovini dijela imovine nikšićke mljekare "Nika", a potpredsjednik Vlade Petar Ivanović se nada da će uskoro biti ponovo pokrenuta proizvodnja.

On se, tokom radne posjete Nikšiću, sastao sa investitorima, ali i kooperantima "Nike".

"U četvrtak se potpisuje ugovor, nakon toga slijedi uplata preostalog iznosa od 310.000 eura i polako se stvaraju uslovi da se kreće u investicije. Ova mljekara i mljekara u Pavinom Polju su strateški važne za Crnu Goru i njihovim stavljanjem u pogon mislim da ćemo dugoročno riješiti pitanje otkupa i prerade mlijeka", kazao je Ivanović.

Kako je "Vijestima" kazao stečajni upravnik Mladen Marković imovina mljekare prodavala se po početnoj cijeni od 1,8 miliona eura, a Šljukić je kupio imovinu i opremu koja je bila ponuđena za 910.000, dok će za ostali dio imovine u toku ovog mjeseca biti raspisan oglas.

Po cijeni od 910.000 eura prodate su nekretnine koje obuhvataju poslovne zgrade u privredi i energetici, dvorište, pomoćnu zgrada i neplodno zemljište, kao i oprema koju čine linije za proizvodnju mlijeka, pakovanje, pranje ambalaže, proizvodnju i pakovanje maslaca, za pasterizaciju mlijeka, jogurta, kisjelog mlijeka i pavlake, proizvodnju vazduha, linije rashladne instalacije i oprema koja se nalazi na farmi i kancelarijski namještaj.

"Važno je da mljekara radi jer je broj kooperanata nekoliko desetina puta veći na prostoru opštine Nikšić od broja radnika koji u ovom momentu mogu da rade. Cilj je da mljekara ima dodatnu preradu jer je u preradi mlijeka najmanja zarada. Prilično sam siguran da investitor koji je ušao u ovaj posao, a koji ima iskustva u ovom poslu zna šta radi i da može da se pozabavi proizvodnjom. Time će se stvoriti prostor i za onaj broj radnih mjesta koji je nekada bio u mljekari", kazao je Ivanović.

Stečaj u mljekari "Nika", u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića, uveden je u drugoj polovini marta prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

Odbor povjerilaca mljekare, čija imovina je procijenjena na 4,8 miliona eura, prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion, dok je 236.000 eura osporio.

U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo nešto preko 188 hiljada eura za isplatu zarada bivšim radnicima “Nike”, dok kooperantima, koji su u trećom isplatnom redu još uvijek nije isplaćen iznos od oko 246.000 eura.

"Očekujemo da jedan dio sredstava od uplate poslednje tranše koju treba da uplati investitor ide ka kooperantima. Vjerovatno da to neće biti kompletan iznos onih dugovanja koja imaju, već za nekih 15 odsto manji", kazao je Ivanović nakon razgovora sa kooperantima.

Kooperanti su zbog neisplaćenih dugovanja isporuku mlijeka obustavili 5. oktobra 2014, a mjesec kasnije prekinuta je proizvodnja.

Božović je Mljekaru Nika kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600.000 eura je obezbijedio iz kredita.

Bonus video: